• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво Нафташ је 26. новембра организовало једнодневну планинарску акцију: Стазама Колубарске битке.

Водичи су били: Милан Марковић и Зоран Марковић

На акцији је учествовало 17 планинара. Сви планинари су прешли целу стазу дужине 19,2 км са 384 м успона и исто толико силаска..

Стаза: Лајковац (120 мнв) - налазиште Анине - Човка (272 мнв) - спомен костурница и манастир Ћелије (139 мнв) - споменик Димитрију Туцовић на Врапче брду - Лајковац

Републичку планинарску акцију Стазама Колубарске битке је организовало Планинарско друштво Ћира из Лајковца. Били су изузетно добри домаћини.Фотографије можете видети овде: https://goo.gl/photos/wDUEhfqgoyNEgsmKA или овде  https://www.facebook.com/pg/pdnaftas/photos/?tab=album&album_id=1305523639478251

 

Planinarsko društvo Naftaš je od 15. do 24. jula 2016. godine organizovalo planinarsku akciju: "Durmitor 2016".
Vodič je bio: Dušan Tomić


Na akciji je učestvova 21 planinar.

Izvršeni su usponi na:
1. Crvena greda 2175mnv
2. Ražana glava 1862 mnv
3. Planinica 2330 mnv
4. Savin kuk 2313 mnv
5. Mimin bogaz 2387 mnv
6. Sagorele ploče 2120 mnv
7. Mali međed 2223 mnv
8. Veliki međed 2287 mnv
9. Bobotov kuk 2523 mnv
10. Lučin vrh 2396 mnv
11. Prutaš 2393 mnv

Planinarsko društvo NAFTAŠ je organizovalo u nedelju 22.05.2016. godine jednodnevnu planinarsku akciju: Nemarkiranim stazama Fruške gore (Beočin selo-Ravni breg-Dobri potok-vodopad-Cerovom kosom do spajanja Orlovackog i Dobrog potoka-Orlovačkim potokom do Orlovih stena-Osovlje-Beočin selo)

Na akciji je učestvovalo 38 planinara :)

Vodič je bio Mihajlo Lončar.

Prepešačeno je 16,6 km sa 771 m uspona i isto toliko silaska.

Fotografije možete pogledati ovde.

pobedabobisa

Milena Radić-Bedaković, član PD "Naftaš" Novi Sad nam je dostavila lep izvestaj sa akcije :)

Izvještaj sa akcije kojoj sam prisustvovala od 28.04.-02.05.2016. godine u organizaciji Pobeda PD Beograd, sa vodičem Bobišom Marinovićem, 20 učesnika.

U četvrtak 28.04.2016. godine polazak je bio od hrama Svetog Save u 20 i 30h. Noćna vožnja do Ostroga uz nekoliko kraćih pauza. Bezbedno i bez problema smo u jutarnjim satima stigli do donjeg manastira. Nakon pauze, prepakivanja i pripreme zbog kiše koja je rominjala pošli smo do gornjeg manastira. Obilazak i zadržavanje u manastiru, a potom smo krenuli do krsta koji je na stijeni iznad manastira. Dosta nepristupačna, ali lijepa staza sa buketima prelijepog cvijeća i vidikovcem sa kojeg smo uzivali u predivnom pogledu. Kisa je stala i mi smo nastavili prema Ostroškoj gredi. Staza i dalje dosta teška, ali vodič je primjereno i sa velikom pažnjom i brižnošću izveo cijelu ekipu. Pauza i uzivancija u predivnom pogledu. Spustili smo se do donjeg manastira. Ovog prvog dana prešli smo oko 8 km, a visinske razlike 620mnv u usponu, tako i u spustu ili "nisponu" kako je to rekla jedna draga Goca.

Nakon prepakivanja krenuli smo ka Rijeci Crnojevića. Napravili smo pauzu za odmor i ručak, a potom smo preko Cetinja krenuli ka selu Lovćenac u kamp gdje smo imali prenoćište. Stigli smo u večernjim satima, toliko da smo u toplim bungalovima imali toplu vodu i pristojan smještaj. Neprospavana i u putu provedena prethodna noć, vrlo aktivan cijeli dan, toplo kupatilo i udoban ležaj... niko se nije požalio na nesanicu.

Rano ujutro smo spakovali stvari u autobus, a cijela ekipa je krenula pješke na Jezerski vrh, do mauzoleja. Uz prilagođenu šetnju svi smo se popeli do mauzoleja, za obilazak smo imali dovoljno vremena. Oblaci su se premještali nebom, smjenjivali se sa suncem, predivan vidik 360" okolo, pluća puna svježine, oči pune slika na široko, visoko i duboko... Predivno. Silazak sa Jezerskog vrha je bio u pravcu prevoja Krstac, gdje je čekao autobus za slučaj da neko ne može nastaviti spuštanje do Kotora. U lijepom restoranu smo napravili dužu pauzu za ručak i okrepljenje, a potom su svi željeli proći pješke put do Kotora. Pod vrlo budnom i predanom kontrolom terena i ljudi, pred veče, vodič je bez problema cijelu ekipu doveo do Kotora. Kotor, prelijep gradić, osunčan, zašuškan u zalivu, kao na latici cvijeta... Tražili smo mjesto da ohladimo zagrijane noge u moru,  a posle odmora krenuli smo ka Ulcinju gdje smo imali večeru, smještaj i noćenje. Ovog drugog dana, prešli smo 23km, hodali smo 10h, prošli oko 850mnv u usponu i 1657mnv u silasku sa Lovćena u Kotor. Predivan dan.

Sutradan (treći dan) u 8h ujutro krenuli smo Velikom plažom pješke do ušća rijeke Bojane. Dužina plaže 12km, na kraju smo obišli Adu Bojanu, ručali u jednom prelijepom restoranu i autobusom se vratili do smještaja. Nakon pola sata smo krenuli do starog grada Ulcinja. Kiša je jako padala, pa je dijelom umanjila doživljaj ljepote starog grada. Po povratku smo se spakovali, jer ujutro rano krenuli smo kroz Bar do sela Mikulići na Rumiji. Zaustavili smo se ispred prelijepog Ruskog manastira. Monahinja nas je pozvala na kafu i čaj, ali ekipa se već pregrupisala te je nas 14-oro krenulo na vrh Rumije. Dosta teška staza, te smo Goca i ja odlučile da se vratimo do autobusa i priključimo se ekipi "na čekanju". Bilo je lijepo i sunčano vrijeme, upravo za branje majčine dušice, fotografisanje i uzivanciju u mirisima i ljepoti Rumije. Oko 12h smo krenuli ka Virpazaru da bi smo od Skadarskog jezera otišli do sela  u kojem je trebalo da sačekamo ostatak ekipe. Kiša je jako padala, put dosta stiješnjen...te je sve bilo usporeno. Po spajanju sa ostatkom ekipe spustili smo se ponovo do Virpazara gdje smo napravili pauzu i spremili se za povrata. Uz pauzu za večeru na Zlatarskom jezeru i nekoliko kraćih pauza stigli smo u Beograd oko 03:30h. Ja sam prvim posleponoćnim autobusom stigla u Novi Sad 03.05.2016. godine u 05:30.

Sve u svemu, dosta dinamično i zamorno, ali prelijepo. Ekipa je bila divna. Mješovita što se tiče mladosti (starosti) i kondicije... Po meni najbitnije je da smo imali pouzdan prevoz. Imali smo jako lijep smještaj. Možda na prvo mjesto treba staviti organizaciju ovakvog putovanja. Vodič je vrlo jasan i dovoljno glasan, te nije bilo ni jednog nesporazuma. Bio je dovoljno strpljiv da svakoga sasluša, sugeriše, uputi i pomogne. Jednom riječju, ovo je bilo za mene izuzetno lijepo iskustvo. Isakoristit ću ovu priliku pa da još jednom pohvalim odličnu organizaciju, bezrezervno i predano strpljenje i istrajnost vodiča Bobiše Marinovića u organizaciji ovakvog puta.

Toplo preporučujem i iskreno se nadam još nekoj ovakvoj prilici. Milena Radić-Bedaković, član PD "Naftaš" Novi Sad

 

Planinarsko društvo NAFTAŠ je organizovalo u subotu 16.04.2016. godine jednodnevnu planinarsku akciju: Najlepše staze Fruške gore.

1

4

Vodič je bio Milan Marković.

Na akciji je učestvovalo 9 planinara.

Prepešačeno je 28,9 km sa 1369 m uspona i isto toliko silaska.
5

Trasa: Banoštor-Prljuša-Liplje-Žigan-Tekeniš-Andrevlje-Testera-Kesten-Isajlovac-Orlovac-Stene i vidikovac-Osovlje-Cerova kosa-vodopad na Dobrom potoku-Ravni breg-Tijevci-Erdelj-Brkinjaš-Beočin

Na akciju smo krenuli autobusom broj 84 za Lug, polazak u 5.40. Na pesacenje smo krenuli oko 6.30 kada je autobus stigao u Banostor.

Za prvi deo staze trek je obezbedio Siniša Petrov a stazu je većim delom osmislio Goran Đuričić. Drugi deo staze je deo vodopadske transverzale.
Akcija je završena oko 16 časova.

 Fotografije možete pogledati ovde.

 

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 305 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com