• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Planinarsko društvo Naftaš je od 15. do 24. jula 2016. godine organizovalo planinarsku akciju: "Durmitor 2016".
Vodič je bio: Dušan Tomić


Na akciji je učestvova 21 planinar.

Izvršeni su usponi na:
1. Crvena greda 2175mnv
2. Ražana glava 1862 mnv
3. Planinica 2330 mnv
4. Savin kuk 2313 mnv
5. Mimin bogaz 2387 mnv
6. Sagorele ploče 2120 mnv
7. Mali međed 2223 mnv
8. Veliki međed 2287 mnv
9. Bobotov kuk 2523 mnv
10. Lučin vrh 2396 mnv
11. Prutaš 2393 mnv


IZ PD «NAFTAŠ» 16 PLANINARA
PSK»ZRENJANIN» 1 PLANINAR
PSD»ŽELEZNIČAR» NOVI SAD 2 PLANINARA
PSD»KOPAONIK» BEOGRAD 1 PLANINAR
PSD»RAVNIČAR» BAČKA PALANKA 1 PLANINAR
Petak 15.07.2016.
Polazak planinara sa autobuske stanice u Novom Sadu direktnim autobusom za Žabljak u 6.30.na put nas je krenulo 11 a ostatak ekipe će nam se priključiti na Žabljaku kod naših domaćina u Planinarskom domu „Neviđeno „ U žabljak stižemo po veoma lošem vremenu koje nas je pratilo većinom puta.oko 19.30 se skupila cela ekipa nas ukupno 21. Smeštaj i noćenje.
Subota 16.07.2016.
Ujutru nas je probudilo veoma loše vreme sa mestimičnom kišom tako da sam dao voljno planinarima do popodne a ja sam iskoristio priliku da odem i kupim nedeljne karte za nacionalni park i rezervišem karte za povratak.moramo se vratiti dan ranije iako dva različita prevoznika rade u kooperaciji moraš povratnu kartu da iskoristiš sa onim sa kojim si došao.žalosno i jadno ali ko nas pita ?????popodne smo iskoristili da odemo do zminjeg jezera i u povratku posetimo i obližnje Barno jezero.
Nedelja 17.07.2016.
I pored oblačnog vremena danas smo krenuli na prvu turu i to uspon na vrhove Crvena greda i Ražana glava kao i obilazak Jablan jezera.vreme nas je poslužilo tako da je i pored najave kiše prošlo sa dobrim vidikom i sunčanim vremenom.na crvenu gredu se popelo svih 20 učesnika a na ražanu glavu nas 18. U povratku iznad Bosače je odjednom otoplilo pa smo se više od pola sata izležavali i sunčali na vidikovcu.
Ponedeljak 18.07.2016.
Za danas smo predvideli uspon na Planinicu. Vreme je bilo dosta povoljno ali sa niskim oblacima što nam nije obećavalo neke vidike ali nadali smo se da će se poneki vidik ipak ukazati.na planinicu nas je krenulo 18. Popeli smo se na vrh po hladnom i vetrovitom vremenu ali nije nam se dalo i da uživamo na ovom divnom vrhu tako da smo posle slikanja odsedeli pola sata u travnatoj jarugi i onda se istim putem preko Ališnice i Bosače vratili u dom.
Utorak 19.07.2016.
Vreme je i danas prohladno sa dosta vetra i niskim oblacima pa sam rešio da idemo na Savin kuk.bilo nas je ukupno 17 stim što je nas 14 išlo peške do žičare i nazad a 3 planinara je išlo kolima i tamo nas sačekali .vreme je počelo da se popravlja ali mi opet nismo imali sreće jer su se odjednom nad Savinim kukom navukli magla i oblaci tako da se ništa nije videlo na vrhu.nismo se mnogo zadržavali jer je bilo hladno i duvao je hladan vetar ali u povratku se vreme počelo malo popravljati što je davalo nade za sutrašnji dan.u povratku na Crno jezero dao sam slobodno svim planinarima tako da je preostalo vreme iskorišćeno po svojim željama.
Sreda 20.07.2016.
Konačno vreme se razvedrilo i odmah prava tura . Uspon na Minin bogaz preko Mlinskog potoka,Inđinim dolovima,Lokvicama i Sagorelim pločama.
Krenulo nas je ukupno 10 stim da je na lokvicama ostalo 3 planinara a nas 7 je nastavilo put.vreme je bilo idealno za planinarenje tako da smo to dobro iskoristili.konačno su nam se ukazali svi prelepi vidici na Durmitoru.
Još jedno iznenađenje nas je čekalo na završnici uspona je je sve do vrha bila razapeta sajla koja je naravno ulivala dozu sigurnosti onima koji su imali malo straha pred ovim usponom i kasnije silaskom.na vrhu iako je bilo malo prohladno pravi praznik za oči. Okruženi mnogim vrhovima koji su bili oko nas uživali smo u bogatim pogledima.u povratku smo popeli i vrh sagorele ploče a dužu pauzu smo napravili silaskom u katun na Lokvicama.
četvrtak 21.07.2016.
Najlepši dan po prognozama meteorologa je bio predviđen za najtežu i po meni najlepšu turu. Uspon na Međede kroz Klještinu.tura puna adrenalina i lepote .pogled predivan.staza zahtevna i veoma teška i opasna.ali konačno su postavljene i sajle svuda gde je bilo potrebno tako da se svako mogao osećati sigurno i bezbedno.bez problema smo savladali ovaj uspon i sišli na Veliku kalicu malo se odmorili i sunčali a onda strmi silazak na Lokvice .preko Inđinih dolova i Mlinskog potoka vraćamo se na Pitomine
petak 22.07.2016.
Kako bi prošlo ovo planinarenje po Durmitoru a da se nismo popeli na njegov najveći vrh.Bobotov kuk. Odlučili smo se za uspon južnom strano sa sedla. Do tamo smo se prebacili sa četvoro kola jer nam se priključila i Nena Miladinski koja je došla sa porodicom na odmor.nas 20 je išlo zajedno do Zelenog vira a tu su se nažalost odlučili da ne idu dalje troje planinara.nas 17 je nastavilo turu po predivnom vremenu tako da smo svi popeli Bobotov kuk.mislim da veće radosti i sreće nije bilo .inače i meni je ovo najveći broj planinara koje sam izveo na ovaj vrh. Jednog trenutka na vrhu sam izbrojao 53 planinara iz svih krajeva stare juge a i stranaca.i ovaj uspon je obogaćen postavljanjem sajli tako da je sada svakom dostupan.
U povratku smo popeli i Lučin vrh ali samo nas 9. Ostali su bili malo premoreni pa nisu išli i na ovaj vrh.jezero Zeleni vir smo iskoristili kako za odmor tako i za kupanje i pored dosta hladne vode.
Subota 23.07.2016.
Danas zadnji dan našeg boravka bio je predviđen za uspon na Prutaš i silazak na Škrčka jezera.ekipa nam se prepolovila tako da su i dvoja kola bila dovoljna za nas 8 da krenemo do Šarbana odakle smo krenuli na uspon preko Škrčkog ždrijela.na vrhu posle kratkog zadržavanja nas 5 nastavlja dalje silazak na Škrku.vreme sparno i toplo ali vidici predivni i lepi. Spuštamo se na jezera gde pravimo pauzu kod planinarskog doma. Miša se i kupao u malom jezeru ,neko je obilazio veliko jezero a neko uživao u razgovoru sa domarom iz doma .vreme se počelo kvariti pa smo se odlučili za povratak donjom stazom ispod Bobotovog kuka i Šarenih pasova ponovo na Škrčko ždrijelo . Malo nas je i kiša pokvasila ali izbegli smo pljusak koji nas je zaobišao .
Lepa tura za rastanak.
Nedelja 24.07.2016.
Posle doručka planinari koji su došli autobusom nažalost morali su da počnu pripreme za povratak .autobus je polazio u 11 sati tako da smo se sa tri taksi vozila prebacili do autobuske stanice .
Posle 12 sati putovanja stigli smo u Novi Sad.

Fotografije možete pogledati ovde.


Izveštaj napisao: Dušan Tomić
Fotografije: Dušan Tomić i Vesna Vukić

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 163 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com