• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво НАФТАШ  организује одлазак на планинарску акцију - Водопади Старе планине:
 

СТАРОПЛАНИНСКИ водопади деценијама представљају вечиту инспирацију за академике, интелектуалце, храбре планинаре, фотографе, трагаче за старим благом из доба Турака... Од крова Србије - Миџора на северозападу Старе планине, одакле се, током сунчаних дана, назире блештавило моћног Дунава код Видина, до Сребрне главе на југоистоку, која је истовремено најисточнија тачка наше границе са суседном Бугарском у којој се пропиње Витоша, у кањонима и дубодолинама планинских река и потока, пљушти и тутњи тридесетак водопада неописиве лепоте.

Два највиша врха Ирана
15 дана у Ирану са успоном на највиши врх  Дамаванд 5671 m н.в.
и аклиматизационим успоном   
другог највишег врха у Ирану Алам Куха 4850 m н.в.


Дамаванд


План је веома једноставан.
Максимално уживати свих 15 дана :)

 

Највиши врх Ирана је угашени вулкан Дамаванд импресивне висине од 5671 m н.в. а налази се на на највишој планини у Ирану у планинском ланцу Алборз у провинцији Мазандаран негде око 50 km јужно од Каспијског мора и 60 km од главног града Техерана. Дамаванд ће бити главни план нашег планинарског излета и обиласка ове прелепе земље са традицијом старих цивилизација.

 
Алам Кух, 4850 m н.в.

За аклиматизациони успон изабрали смо пешачење ка другом врху по висини у Ирану Алам Куху који има имапресивних 4850 m н.в. део групе ће доћи до склоништа на висини од 3850 m н.в.  а спремнији учесници попеће и врх.

После напорног планинарења одморићемо се у топлим изворима у селу Рејнех. На крају путовања кроз стару Персију обићи ћемо најлепше градове некада најмоћније империје на свету.

Прво обилазимо пустињски град Јазд са јединственом атмосфером старог града и по лепоти другог града у Ирану, затим Исфахан са најлешим Имам тргом на свету. Ако половину света чини Исфахан захваљујући тргу Накш-е Џахан онда се друга половина налази у рају. Уживаћемо  у јединственим грађевинама џамијама и палатама, лепим шетњама уређеним парковима, прелазећи најлепше мостове Ирана.

План излета:

1. и 2. дан

Авионски превоз  Београд-Техеран, превоз минибусом до Алборз планинског ланца. Затим превоз џиповима до нашег базног кампа.


Техерански аеродром


3. – 5. данАклиматизациона шетња


Успон на Алам Кух

Аклиматизационе шетње на планини Алборз са успоном на Алам Ких m н.в.  

6. - 7. дан
Превоз до планине Дамаванд, дан за одмор у селу Рејнех, купање у локалним термалним изворима, припрема за излет на највиши врх Дамаванда.


8. – 9. дан
Успон на планину Дамаванд, са повратком у село Рејнех

10. дан

 
Азади кула

Техеран, град са 14 милиона становника, модеран и ужурбан. Краћа посете градском центру, Азади кула – кула слободе саграђена 1971. године да обележи 2500-ту годишњицу Персијског царства и највеће локално „влаго“  Национални музеј накита. Увече превоз ноћним возом ка пустињском граду Јазд са својом необичном атмосфером.


11. дан

Пустињски град Јазд, град са највишим минаретима у Ирану  Видећете традиционалне хватаче ветра, племените чајџинице на базару, традиционални нан хлеб у величини од 1х1 m. Зороастрианску кулу тишине,  стари део, рај за љубитеље фотографије, мистериозни и традиционални борилачки спорт Зурканех – ово не можемо да пропустимо.


12. – 13. дан

 

Превоз унајмљени минибусом до Исфахана, једног од најлепших градова на свету са мирном атмосфером, где можете лако да шетате било где. Имам Трг под заштитом Унеска, Алик Капу палата, Шеик Лутфолах џамија, Имам џамија. Хашт Бенеш палата и Чехел Сутун. Историјки мостови са уграђеним чајджиницама. Места за одмор близу реке, неколико километара дугачки паркови и места за пикнике за локално становништво. Овде ћемо се и ми одморити. На крају куповина у огромном базару.


14. -15. дан
Превоз минибусом до аеродрома у Техерану и лет до Београда.

Цена: Биће објављена накнадно

Цена ће обухватати комплетан превоз у Ирану, изнајмљеним минибусом и џиповима, ноћни воз Техеран – Јазд, смештај у сопственим шаторима током пешачења, смештај у скромним хотелима током путовања у Ирану, планинарски водич из Ирана за аклиматизациони и главни успон, једно купање у термалних изворима у Рејнеху., трошак прибављања визе.

Цена не обухвата авионски превоз Београд – Техеран, 50 Е
ur за визу, дозвола за успон на Дамаванд од 50 USD,  храна од (од 5-10 Eur po дану), улазнице (око 25 Eur-a), путно осигурање.

Напомена:
Акција није намењена туристима. За учешће је потребна добра кондиција, добро здравствено и психофизичко стање, поседовање одговарајуће планинарске опреме и основних планинарских вештина.

Како би се припремили за овако леп излет, за почетак можете планинарити и на Фрушкој гори. Препоручујемо акције, немаркираним стазама Фрушке горе, стазама Фрушкогорских партизана или учествовати у припремним акцијама за наш планинарски маратон на Фрушкој гори. Можете  посетити Иран и са нашим пријатељем Резом Каримијем који сваке године води на планинарење у Иран.

Osim Velike japanske planinarske ture učesnici naše ankete su izuzetno zainteresovani za planinarenje u najlepšem nacionalnom parku Etiopije Semienske planine sa usponom na najviši vrh Ras Dašan visine 4533 m.n.v. Mnogi planinari koji su penjali Kilimandžaro očekuju laganu šetnju pa najčešće odustaju. Za uspon na Ras Dašan treba imati barem prosečnu kondiciju.

Planinarima je na raspolaganju planinarski dom na visini od 3260 m.n.v.

Na planinarskim stazama možete uživati u prelepim vidicima.

Tokom uspona možete sresti dosta Etipske dece koja po desetak dana sama čuvaju koze a noći provode u okolnim pećinama

Jedan od vodopada u nacionalnom parku:

Planine su izuzetno bogate raznovrsnim biljkama i životinjama a planinari veoma često vide Gelada pavijane:

 

Više o Semienskim planinama možete pročitati ovde.

Uspon na najviši vrh standardno traje četiri dana. Planinarima se standardno mogu obezbediti vodič, osmatrač, kuvar i potreban broj nosača. Mada lokalni kuvar možda nije potreban jer imamo i domaćih sa velikim iskustvom sa ekspedicija.

Etiopija - jedna nova, sasvim drugačija Afrika. Specifično pravoslavno nasleđe, fascinantne srednjovjekovne crkve Lalibele, sveti grad Axum, carski Gondar, tihi i čarobni manastiri jezera Tana… sve to čini Etiopiju posebnom i mističnom. Predeli su pastoralni, gotovo idilični. Predivni planinski krajolik visoravni na kojoj se smestila Etiopija. Planinarenje po Etiopiji ne može se ubrojiti u red lakih, ali ćete zato biti nagrađeni! Vaša nagrada će biti velika: poseban doživljaj u direknom iskustvu, upoznavanje jedne sasvim drugačije kulture, bogate istorije, osmeh srdačnih ljudi…

 

 

Japan - Nihon Koku

Zastava Japana

Na osnovu ankete koja se vrši od početka godine, može se zaključiti da su planinari koji su je ispunili ponajviše zainteresovani za planinarenje u Japanu.
Japan je predivna zemlja u kojoj su gosti uvek dobrodošli. Priroda je isto tako lepa. Na sastanku je pomenuta radioaktivnost ali proverom podataka utvrđeno je da je ona u proseku upola manja od one u Srbiji  čak i posle poslednjih havarija a zanemarljiva u predelima koje planiramo da posetimo.

Obilazak planina u Japanu bi obuhvatio planine pogodne kako za planinare početnike tako i za iskusne planinare.

Neka od mesta koja bi posetili:

1. Planina Takao - za planinare početnike


Vrh planine Takao    

 Mapu planinarskih staza možete pogledati ovde.

     Ova planina je poznata kao raj divljine i nedirnute prirode.

2. Planina Rokko - za planinare početnike

     

Vrh planine Rokko

Sa vrha planine Rokko se može videti čuveni noćni pogled za milion dolara:

 3.  Planina Hiei - za planinare koji redovno planinare

Na planini se nalazi više od 100 hramova i nekoliko predivnih vidikovaca.

Planina je poznata po velikom broju staza i čuvenom Planinarenju u trajanju od 1000 dana  koji praktikuju monasi svakog dana bez prava na odmor.

4. Planina Hotaka  sa najvišim vrhom od 3190 m.n.v.


5. Planina Kita sa najvišim vrhom od 3193 m.n.v. što je čini drugom planinom po visini u Japanu


6. Planina Fudži - najviša planina u Japanu sa vrhom 3776 m.n.v.

 

Dok ne organizujemo planinarsku akciju u Japanu u blizini Novog Sada se nalazi Fruška gora na latinskom Alma Mons dužine 75 km a širine od 12-15 km sa predivnim predelima i mnogo markiranih i nemarkiranih staza. Do Fruške gore možete doći pešice, biciklom, gradskim prevozom ili automobilom. Pozivamo Vas da nam se pridružite kako u planinarenju po Japanu tako i u planinarenju po Fruškoj gori. Mapu Fruške gore možete pogledati ovde.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 67 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com