• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

pobedabobisa

Milena Radić-Bedaković, član PD "Naftaš" Novi Sad nam je dostavila lep izvestaj sa akcije :)

Izvještaj sa akcije kojoj sam prisustvovala od 28.04.-02.05.2016. godine u organizaciji Pobeda PD Beograd, sa vodičem Bobišom Marinovićem, 20 učesnika.

U četvrtak 28.04.2016. godine polazak je bio od hrama Svetog Save u 20 i 30h. Noćna vožnja do Ostroga uz nekoliko kraćih pauza. Bezbedno i bez problema smo u jutarnjim satima stigli do donjeg manastira. Nakon pauze, prepakivanja i pripreme zbog kiše koja je rominjala pošli smo do gornjeg manastira. Obilazak i zadržavanje u manastiru, a potom smo krenuli do krsta koji je na stijeni iznad manastira. Dosta nepristupačna, ali lijepa staza sa buketima prelijepog cvijeća i vidikovcem sa kojeg smo uzivali u predivnom pogledu. Kisa je stala i mi smo nastavili prema Ostroškoj gredi. Staza i dalje dosta teška, ali vodič je primjereno i sa velikom pažnjom i brižnošću izveo cijelu ekipu. Pauza i uzivancija u predivnom pogledu. Spustili smo se do donjeg manastira. Ovog prvog dana prešli smo oko 8 km, a visinske razlike 620mnv u usponu, tako i u spustu ili "nisponu" kako je to rekla jedna draga Goca.

Nakon prepakivanja krenuli smo ka Rijeci Crnojevića. Napravili smo pauzu za odmor i ručak, a potom smo preko Cetinja krenuli ka selu Lovćenac u kamp gdje smo imali prenoćište. Stigli smo u večernjim satima, toliko da smo u toplim bungalovima imali toplu vodu i pristojan smještaj. Neprospavana i u putu provedena prethodna noć, vrlo aktivan cijeli dan, toplo kupatilo i udoban ležaj... niko se nije požalio na nesanicu.

Rano ujutro smo spakovali stvari u autobus, a cijela ekipa je krenula pješke na Jezerski vrh, do mauzoleja. Uz prilagođenu šetnju svi smo se popeli do mauzoleja, za obilazak smo imali dovoljno vremena. Oblaci su se premještali nebom, smjenjivali se sa suncem, predivan vidik 360" okolo, pluća puna svježine, oči pune slika na široko, visoko i duboko... Predivno. Silazak sa Jezerskog vrha je bio u pravcu prevoja Krstac, gdje je čekao autobus za slučaj da neko ne može nastaviti spuštanje do Kotora. U lijepom restoranu smo napravili dužu pauzu za ručak i okrepljenje, a potom su svi željeli proći pješke put do Kotora. Pod vrlo budnom i predanom kontrolom terena i ljudi, pred veče, vodič je bez problema cijelu ekipu doveo do Kotora. Kotor, prelijep gradić, osunčan, zašuškan u zalivu, kao na latici cvijeta... Tražili smo mjesto da ohladimo zagrijane noge u moru,  a posle odmora krenuli smo ka Ulcinju gdje smo imali večeru, smještaj i noćenje. Ovog drugog dana, prešli smo 23km, hodali smo 10h, prošli oko 850mnv u usponu i 1657mnv u silasku sa Lovćena u Kotor. Predivan dan.

Sutradan (treći dan) u 8h ujutro krenuli smo Velikom plažom pješke do ušća rijeke Bojane. Dužina plaže 12km, na kraju smo obišli Adu Bojanu, ručali u jednom prelijepom restoranu i autobusom se vratili do smještaja. Nakon pola sata smo krenuli do starog grada Ulcinja. Kiša je jako padala, pa je dijelom umanjila doživljaj ljepote starog grada. Po povratku smo se spakovali, jer ujutro rano krenuli smo kroz Bar do sela Mikulići na Rumiji. Zaustavili smo se ispred prelijepog Ruskog manastira. Monahinja nas je pozvala na kafu i čaj, ali ekipa se već pregrupisala te je nas 14-oro krenulo na vrh Rumije. Dosta teška staza, te smo Goca i ja odlučile da se vratimo do autobusa i priključimo se ekipi "na čekanju". Bilo je lijepo i sunčano vrijeme, upravo za branje majčine dušice, fotografisanje i uzivanciju u mirisima i ljepoti Rumije. Oko 12h smo krenuli ka Virpazaru da bi smo od Skadarskog jezera otišli do sela  u kojem je trebalo da sačekamo ostatak ekipe. Kiša je jako padala, put dosta stiješnjen...te je sve bilo usporeno. Po spajanju sa ostatkom ekipe spustili smo se ponovo do Virpazara gdje smo napravili pauzu i spremili se za povrata. Uz pauzu za večeru na Zlatarskom jezeru i nekoliko kraćih pauza stigli smo u Beograd oko 03:30h. Ja sam prvim posleponoćnim autobusom stigla u Novi Sad 03.05.2016. godine u 05:30.

Sve u svemu, dosta dinamično i zamorno, ali prelijepo. Ekipa je bila divna. Mješovita što se tiče mladosti (starosti) i kondicije... Po meni najbitnije je da smo imali pouzdan prevoz. Imali smo jako lijep smještaj. Možda na prvo mjesto treba staviti organizaciju ovakvog putovanja. Vodič je vrlo jasan i dovoljno glasan, te nije bilo ni jednog nesporazuma. Bio je dovoljno strpljiv da svakoga sasluša, sugeriše, uputi i pomogne. Jednom riječju, ovo je bilo za mene izuzetno lijepo iskustvo. Isakoristit ću ovu priliku pa da još jednom pohvalim odličnu organizaciju, bezrezervno i predano strpljenje i istrajnost vodiča Bobiše Marinovića u organizaciji ovakvog puta.

Toplo preporučujem i iskreno se nadam još nekoj ovakvoj prilici. Milena Radić-Bedaković, član PD "Naftaš" Novi Sad

 

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 64 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com