• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Planinari kada krenu u planine najčešće ne nose nikakve lekove, naročito oni mlađi, odnosno početnici i manje iskusni planinari i vođe akcija. Na kraju Podsetnika je poglavlje „Apotcka u rancu"  spisak lekova uz objašnjenja, takođe stručno verifikovana, za šta se i kada upotrebljavaju, što, naravno NE ZNAČI da sve što je navedeno treba da (kupite) nosite! U principu, „Osnovni pribor" i „Dodatni pribor" treba svaki planinar da ima! Za višednevne ili višenedeljne akcije, preporučljivo je, pri izboru potrebnih lekova, konsultovati svog lekara, uz predočavanje gde se ide (Bliski ili Daleki istok, Severna i Podsaharska Afrika, Evropa, Američki kontinent), pogotovo ako ste hronični bolesnik, a vođa akcije, u tom slučaju, može predložiti učesnicima akcije zajedničko finansiranje torbice Prve pomoći čiji sadržaj će biti odabran uz savete lekara učesnika akcije, ili lekara uopšte, odnosno apotekara.

Planinari(ke) koji su hronični bolesnici iz oblasti: slabosti srca, plucni bolcsnici i oni koji imaju kamen ili pesak u urogenitalnom traktu, ili u žuči, NE BI SMELI da se prijavljuju na višednevne akcije  samo visokogorske ili kombi novano: visokogorske i kulturnoistorijskog sadržaja, odnosno BILO KOJE koje zahtevaju veći napor od uobičajene šetnje po gradu ili najbližem izletištu!

Upotreba antibiotika i svih drugih lekova koji mogu izazvati alergiju, na dužim turama je dozvoljena ISKLJUČIVO PO PRETHODNOJ PREPORUCI  SAGLASNOSTI vaseg lekara, od čega je od ŽIVOTNE VAŽNOSTI da ZNATE da li ste ALERGIČNI na neke od njih! Ujedno, pri PRETHODNOJ konsultaciji sa lekarom upoznajte se sa KONTRAINDIKACIJAMA upotrebe svakog leka koji vam preporuči  prepiše (što je naznačeno i na Uputstvu u kutiji lekova). Lekove nosite (čuvajte) u originalnom pakovanju i strogo vodite računa o roku trajanja koji je naznačen na ambalaži (kutiji).

Razne infektivne bolesti su, veoma često, posledica PRLJAVIH RUKU! Obavezno NOSITI dovoljan broj VLAŽNIH MARAMICA, zatim, strogo vodite računa da namirnice za „hranu iz ranca" kupujete u velikim samouslugama, a izuzetno treba BITI OPREZAN pri kupovini hrane od meštana  imajući u vidu uslove gde je pravljena i u kakvim uslovima se čuva! Što se tiče vode, treba je poneti od kuce u čuturici ili plastičnoj flaši, a u planini čuturicu puniti iz ozidanih, zatvorenih (zaključanih) izvora koji imaju izlaznu cev, s tim više što je u velikoj meri prisutan sve veci stepen zagađenosti prirode u celini, a voda je njen sastavni deo! Voda gasi žeđ najbolje i nezamenljiva je u slučaju dehidracije organizma. Što se tiče obnavljanja vitaminskih sastojaka u organizmu (magnezijum, kalcijum...), odlične su kombinacije gaziranih pića (mineralnih) i gustih ili bistrih sokova!

Pretpostavlja se da o priboru za ličnu higijenu (sapun, dezinfekciona sredstva, razne zaštitne i druge masti, sredstvima za higijenu usne duplje, ne treba posebno govoriti! Vidi I deo, poglavlje „Oprema" tačka 4: „Ostala oprema").

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 196 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com