• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

1. Obavezna oprema

Ranac (ruke moraju biti slobodne, prema tome nikakve tašne, neseseri, torbe ili koferi!), gojzerice, ili duboke cipele sa rebrastim đonom („vibronom"), jake i nepromočive, dovoljno prostrane da možete navuči tri para čarapa (pamučnekratke, ternnokratke, vunenedokolenice), kako zimi tako i leti, jer samo tako možete satima hodati, bez bojazni da vam se pojave plikovi. Sa potpuno novim, nerazgaženim, gojzericama cipelama ne krečite u planinu! Pantalone, somotske ili pamučne (nikako fannerke, jer su tesne, a kada se nakvase hladne su i teške, pa dovode u opasnost zdravlje  naročito zimi), po mogućstvu kupljene ili posebno šivene, ili jednostavno  povezane pertlom ispod kolena, zatim, zimi, ili kada je hladno, bez obzira na godišnje doba, topao donji veš (i dole i gore), ili vunene hulahop čarape i bilo kakve kamašne (do ispod kolena), ili gležnjake koji sprečavaju prodor snega, kiše ili rose neposredno u cipelu. Sintetička majica ili potkošulja, sintetički džemper (po mogućstvu rolka sa rajsferšlusom  u slučaju velike hladnoće ili jakog vetra odlična zaštita za usta i nos), pamučni ili vuneni šal, zatim perjana jakna (slične debljine i leti i zimi), tanja vetrovka, kapa platnena (leti), vunena zimi, uz mogućnost da se navuče na uši, ili, ko ima osetljive bronhije, na nos i usta. U novije vreme koristi se Polipropilen za različite tipove odeće, naročito za potkošulje i donje rublje. Ovaj materijal, koji, takođe, zadržava vecinu izolatorskih mogučnosti i kada je vlažan pruža veci osećaj toplote, jer sprovodi vlažnost sa kože na vlakno, gde ona evaporiše bez hlađenja kože.

U slučaju kiše ili snega najbolja zaštita je kabanica koja prekriva i ranac. Isti cilj se postiže, ukoliko nema vetra, pomoću kišobrana!

Šva navedena oprema štitiće vas i zaštititi u planini, a to znači  sačuvače vam zdravlje!

Važna napomena: kao preventiva preporučuju se elastični steznici oko skočnog zgloba, ili bandažiranje zavojcm. Povreda skočnog zgloba, bilo kog stepena, veoma če uticati na vašu planinarsku karijcru!

2.  Rezervna oprema

U rezervnu opremu spadaju čarape, donji veš i košulje. Koliko cete od toga poneti i upotrebiti zavisi od dužine izleta, akcije, taborovanja i sl, ličnih navika i vrcmenskih uslova. U principu, treba poneti toliko da se i poslc poslednjc kiše, po ulasku u prevozno sredstvo, možete kompletno presvuči u suvu odeću. Zato rezervnu opremu obavezno pakujte u nepromočivc plastične kesc, kao i obavcznu opremu koja trenutno nije na vama.

3.  Odeća i obuća u planinarskom domu

Patike ili papuče. U planinarskim domovima gojzerice se skidaju neposredno posle ulaska u dom! Pamučna ili sintctička trenerka ima višestruku namenu: za oblačenje u domu (nakon dolaska, ili nakon povratka sa uspona), ili za bliže šetnje oko doma. Za spavanje je najpogodnija pidžama koja ima i praktičnu korist  ako je smeštaj u zajedničkim sobama, što je veoma čest slučaj. Na dužim turama, naročito zimi, trenerka sa uspehom zamenjuje pidžamu.

4. Ostala oprema

Dokumenta (lična karta, zdravstvena knjižica i planinarska legitimacija). Sredstva za higijenu (peškirić, sapun ili gel za suvo pranje ruku, pasta za zube, krema za visinsko sunčanje sa zaštitnim faktorom 25 ili vecim, vlažne maramice, talk, krema protiv ojedanja, toalet papir, pribor za brijanje, češalj ili četka za kosu, sprej za suvo pranje kose, šampon za pranje kose, talk i sprejovi protiv znojenja nogu), omogucice vam da bez obzira na umor, znojenje, prašinu ili sl. održavate ličnu higijenu na potrebnoj visini. Ako idete na sneg, ili ako su vam oči osetljive na sunce, obavezno ponesite naočare za sunce „Brile" sa naznakom ,,UV protection". Korišćenje običnih, zatamnjenih (jeftinih) naočara se nikako ne preporučuje preko 1000 mnv jer one dovode do oštećenja vida! Dalje, jedna od neophodnih stvari je baterijska lampa (sa rezervnim uloškom i sijalicom). Često, u dolasku u dom, u povratku sa celodnevnog izleta, ili u polasku na uspon  ako se polazi po mraku  baterija je neophodna! Leti dobro dođu kratke pantalone (šorc), kupaći kostim i gaćice za kupanje. Igla i konac takođe treba da su sastavni deo vaše opreme.

Pojedini izleti, pohodi, logorovanja ili sletovi planinara zahtevaju spavanje pod šatorom. Šator se može kupiti (ali sigurno ne na početku planinarske „karijere"), odnosno može se iznajmiti. Za šator je neophodna vreca za spavanje i odgovarajuča plastična ili sunđerasta masa za ispod vrece (armafleks). Za tu svrhu je najbolji plastični ili gumeni dušek koji čuva leđa i bubrege od prehlade, a na reci ili na moru (ako se boravak u planini završava na moru) može poslužiti na vodi. Prilikom spremanja opreme, treba voditi računa o težini gumenog dušeka!

O vodi i čuturici na kraju ovoga spiska opreme! Čuturica nije „lagana", pogotovo kada je puna soka ili vode, ali je neophodna! Nekome je teško da nosi vodu, a pošto ima planinara koji će sve dati osim vode, mi se neopravdano Ijutimo, a nismo je poneli jer volimo mali, elegantan ranac u kome ništa nema  sve u cilju da nam je lakše  uzbrdo. A to „lakše" je daleko ,,teže'\ jer ako početnik ne nauči da nosi sve što mu treba večito če imati problema. Voda se u planini nikom ne nudi, ali se  u principu  ne odbija. Umesto čuturice može se koristiti plastična boca. Staklena boca se ne nosi u planinu!

U nedostatku, bez potrebe se rizikuje prehlada i sticanje ružne navike „grebanja" i pozajmljivanja, počev od čarapa do (krišom, noću) patika ili papuča  za odlazak u WC!

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 163 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com