• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

1. Osnovni preduslovi

Planinarstvo i njegove specijalizovane delatnosti: alpinizam, pećinarstvo, planinarska i sportska orijentacija, sportsko penjanje, preživljavanje i ishrana u prirodi i Gorska služba spasavanja, vaspitavaju svoje članove da upoznaju lepote svoje i inostranih zemalja; jačaju fizičke, a, samim tim, i psihičke sposobnosti, uz razvijanje individualnih karakternih osobina: stvaranje navika za život u zajednici  društveni život, razvijanje drugarstva, prijateljstva, opreznosti, odlučnosti, smelosti, samopožrtvovanja, samoodricanja, podređivanja sopstvenih mogucnosti grupi kao celini...

Osnovni preduslovi za navedeno su: ljubav prema prirodi i očuvanju njene lepote i čistoce, zaštita flore i faune, fizička pripremljenost, odgovarajuća odeća, obuca i tehnička oprema, u odnosu na postavljeni zadatak i meteo uslove i postepeno, ali stalno, sticanje iskustva i znanja i školovanje kroz odgovarajuce škole i tečajeve.

Stalno treba imati na umu da je planinarstvo zdrav sport, da je planina divna u svoj svojoj lepoti, ali da je, isto tako, i ćudljiva: ,,ne voli" one koji su nespremni, ili se nisu pripremali za susret s njom, u bilo kom smislu, tim više što se u jednom danu mogu doživeti sva četiri godišnja doba! A njih treba dočekati pripremljen i opremljen!

2. Prijavljivanje za akciju  izlet

Prijavite se na akciju sa puno poverenja u vodu, ako ocenite da vaše mogućnosti odgovaraju uslovima koje će vođa akcije izneti prilikom objavljivanja. Nemojte se upoznavati sa vođom na polaznoj stanici voza ili autobusa, već nađite mogucnost da obavezno prisustvujete prethodnom sastanku učesnika, koga ce zakazati vođa u cilju da još detaljnije objasni plan puta i uslove i, ujedno, da proceni  u zavisnosti od vašeg iskustva, fizičke kondicije i opreme sa kojom trenutno raspolažete da li će planirana akcija za vas biti zadovoljstvo, ili će te se suočiti sa teškoćama ko je vas, posle akcije, mogu definitivno „naljutiti" i odvojiti od planinarstva zauvek!

Ako vam vođa preporuči da umesto na akciju koju on organizuje odete na neku lakšu i bližu planinu, gde možete satima pešačiti i uživati u lepoti prirode, čistom vazduhu i društvu koga uvek ima, pripremajuci se, u fizičkom smislu, postepeno, za ,jače" akcije  poslušajte ga!

3. Vođa akcije  vođa uspona

Vođa može biti planinar koji odlično poznaje planinu na koju organizuje akciju ili  u protivnom  iskusan planinar koji se, prethodno, do detalja,

upoznao sa svim od čega zavisi uspešna organizacija i čiji je zadatak da organizuje prevoz, smeštaj i uspon na određeni vrh.

Vođa akcije mora biti autoritativan i neprikosnoven u svojim odlukama, a to će postići isključivo na taj način ako planinari koje vodi osete da je iskusan, da ih vodi pažljivo i da ne luta, da zna šta hoce i da ima drugarski i prijateljski odnos prema njima.

Vođa akcije se priiavljuje za organizovanje i vođenje izleta po sopstvenoj inicijativi i ni u kom slučaju nije „administrativac" ili „činovnik", već zvanično tice koje i u svoje ime i u ime društva organizuje akciju i koji je  što se veoma retko spominje, ili zaboravlja  pred zakonom odgovoran ukoliko se bilo šta negativno desi njegovom krivicom, ali uopšte nije odgovoran za bilo šta da se desi  ukoliko je to posledica nečije samovolje nedisciplinovanog ponašanja, odnosno nepoštovanja odluka vođe puta i više sile.

Preporučuje se da vođa, pogotovo uoči akcije na visoke planine, obavezno održi sastanak sa kandidatima, gde ce ih detaljno upoznati sa programom, sa cvcntualnim (očekivanim) teškoćatna ili problemima i gde ćc ih konkretnije obavcstiti kako treba da se obuku i šta treba od hrane i rezervne opreme da ponesu. Istovremeno, steči će utisak o svakom kandidatu i njegovim mogućnostima. Vođa ima diskreciono pravo da na akciju ne povede planinaraplaninarku koji su na prethodnoj akciji pravili probleme  njemu ili drugim vođama akcija.

4. Vaš odnos prema vođi akcije / uspona / izleta

Što je vaše iskustvo u planini manje, to je vaša obaveza veča da se u pripremi akcije i u njenoj realizaciji striktno držite programa, naređenja, saveta ili uputstva vođe.

Vaše ponašanje u prevoznom sredsivu, na putu prema domu, u domu, na usponu, na povratku sa uspona, na povratku, vaš odnos prema ostalim učesnicima, vođi, planinarima i meštanima koje sretnete, treba da pokaže u pravoj svetlosti vaše karakterne osobine i motive koji su vas doveli u planinarstvo. Pri tome je veoma važno da se što je moguče više prilagođavate i prilagodite sredini koja vas okružuje i da svojom ozbiljnošcu i zalaganjem pokažete da vođa akcije nije pogrešio kada vas je poveo u planinu i da može u svakom trenulku računati na vas i vašu saradnju i pomoć  ako zatreba!

Na udaljavajte se u planini od grupe ili ne odlazite na „svoju" stranu bez znanja i odobrenja vođe, jer možete doživeti neprijatnost, nezgodu ili nesreću i  samim tim  dovesti u pitanje blagovremeni povratak celc grupc i maltrctiranje onih koji će poči da vas traže.

Ne mešajte se u posao vođe, sem ako on ne zatraži vaše mišljenje ili vašu pomoč! Upoznajte se sa planom puta što detaljnije, kako biste izbegli neprijatno ili dosadno zapitkivanje-a

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 32 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com