• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Два највиша врха Ирана
15 дана у Ирану са успоном на највиши врх  Дамаванд 5671 m н.в.
и аклиматизационим успоном   
другог највишег врха у Ирану Алам Куха 4850 m н.в.


Дамаванд


План је веома једноставан.
Максимално уживати свих 15 дана :)

 

Највиши врх Ирана је угашени вулкан Дамаванд импресивне висине од 5671 m н.в. а налази се на на највишој планини у Ирану у планинском ланцу Алборз у провинцији Мазандаран негде око 50 km јужно од Каспијског мора и 60 km од главног града Техерана. Дамаванд ће бити главни план нашег планинарског излета и обиласка ове прелепе земље са традицијом старих цивилизација.

 
Алам Кух, 4850 m н.в.

За аклиматизациони успон изабрали смо пешачење ка другом врху по висини у Ирану Алам Куху који има имапресивних 4850 m н.в. део групе ће доћи до склоништа на висини од 3850 m н.в.  а спремнији учесници попеће и врх.

После напорног планинарења одморићемо се у топлим изворима у селу Рејнех. На крају путовања кроз стару Персију обићи ћемо најлепше градове некада најмоћније империје на свету.

Прво обилазимо пустињски град Јазд са јединственом атмосфером старог града и по лепоти другог града у Ирану, затим Исфахан са најлешим Имам тргом на свету. Ако половину света чини Исфахан захваљујући тргу Накш-е Џахан онда се друга половина налази у рају. Уживаћемо  у јединственим грађевинама џамијама и палатама, лепим шетњама уређеним парковима, прелазећи најлепше мостове Ирана.

План излета:

1. и 2. дан

Авионски превоз  Београд-Техеран, превоз минибусом до Алборз планинског ланца. Затим превоз џиповима до нашег базног кампа.


Техерански аеродром


3. – 5. данАклиматизациона шетња


Успон на Алам Кух

Аклиматизационе шетње на планини Алборз са успоном на Алам Ких m н.в.  

6. - 7. дан
Превоз до планине Дамаванд, дан за одмор у селу Рејнех, купање у локалним термалним изворима, припрема за излет на највиши врх Дамаванда.


8. – 9. дан
Успон на планину Дамаванд, са повратком у село Рејнех

10. дан

 
Азади кула

Техеран, град са 14 милиона становника, модеран и ужурбан. Краћа посете градском центру, Азади кула – кула слободе саграђена 1971. године да обележи 2500-ту годишњицу Персијског царства и највеће локално „влаго“  Национални музеј накита. Увече превоз ноћним возом ка пустињском граду Јазд са својом необичном атмосфером.


11. дан

Пустињски град Јазд, град са највишим минаретима у Ирану  Видећете традиционалне хватаче ветра, племените чајџинице на базару, традиционални нан хлеб у величини од 1х1 m. Зороастрианску кулу тишине,  стари део, рај за љубитеље фотографије, мистериозни и традиционални борилачки спорт Зурканех – ово не можемо да пропустимо.


12. – 13. дан

 

Превоз унајмљени минибусом до Исфахана, једног од најлепших градова на свету са мирном атмосфером, где можете лако да шетате било где. Имам Трг под заштитом Унеска, Алик Капу палата, Шеик Лутфолах џамија, Имам џамија. Хашт Бенеш палата и Чехел Сутун. Историјки мостови са уграђеним чајджиницама. Места за одмор близу реке, неколико километара дугачки паркови и места за пикнике за локално становништво. Овде ћемо се и ми одморити. На крају куповина у огромном базару.


14. -15. дан
Превоз минибусом до аеродрома у Техерану и лет до Београда.

Цена: Биће објављена накнадно

Цена ће обухватати комплетан превоз у Ирану, изнајмљеним минибусом и џиповима, ноћни воз Техеран – Јазд, смештај у сопственим шаторима током пешачења, смештај у скромним хотелима током путовања у Ирану, планинарски водич из Ирана за аклиматизациони и главни успон, једно купање у термалних изворима у Рејнеху., трошак прибављања визе.

Цена не обухвата авионски превоз Београд – Техеран, 50 Е
ur за визу, дозвола за успон на Дамаванд од 50 USD,  храна од (од 5-10 Eur po дану), улазнице (око 25 Eur-a), путно осигурање.

Напомена:
Акција није намењена туристима. За учешће је потребна добра кондиција, добро здравствено и психофизичко стање, поседовање одговарајуће планинарске опреме и основних планинарских вештина.

Како би се припремили за овако леп излет, за почетак можете планинарити и на Фрушкој гори. Препоручујемо акције, немаркираним стазама Фрушке горе, стазама Фрушкогорских партизана или учествовати у припремним акцијама за наш планинарски маратон на Фрушкој гори. Можете  посетити Иран и са нашим пријатељем Резом Каримијем који сваке године води на планинарење у Иран.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 38 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com