• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Vojvodjanski alpinisti boravili su na penjalištu Paklenica krajem septembra 2013. godine. Kanjon Paklenica je južni deo Velebita. Dug je 12 km, a širok 400-500 m. U svom najužem delu je širok tek 10m. Okolne stene uzdižu do visine od 650 m. Najznačajnije hrvatsko penjalište. Izuzetno lepo uređeno sa više od 360 smeri, opremljenih, neopremljenih i  sportskih. 
Može se kupiti vodič sa slikama i opisima svih smeri. Postoji i prodavnica alpinističke opreme.
Lepotu mu daje i blizina mora. Počeci penjana datiraju od 1938 godine.

О Пакленици

Национални парк Пакленица је најзначајнији хрватски пењачки центар, познат и изван граница Хрватске. Посебну драж овом пењалишту даје и близина морске обале, па је Пакленичка ривијера идеално мјесто за комбинацију пењања и спортова на води.

Историја алпинизма у Пакленици почиње давне 1938. године када је Драгутин Брахм покушао испењати Анића кук. На жалост, при томе је смртно страдао. Две године касније, Славко Брезовечки и Маријан Драгман довршавају Брахмов смјер. Следи раздобље у којем су хрватски пењачи испењали смјерове који данас важе за класичне смјерове у Пакленици. Реч је о смеровима као што су Мосорашки, Велебиташки, Клин, Функција. Од године 1970. словенски алпинисти долазе у Национални парк Пакленицу и полако преузимају иницијативу у постављању нових смјерова.

Данас на пакленичким пењалиштима постоји више од 360 опремљених и уређених смерова различитих тежина и дужина па сваки пењач може пронаћи понешто за свој ужитак. Главна пењачка сезона у Пакленици почиње у пролеће и траје до касно у јесен.

САВЕТИ ПЕЊАЧИМА

Сигурносна опрема:
Иако је кацига непопуларна међу спортским пењачима, увијек постоји и најмања могућност озледе главе (крушљива стијена, пењање више дужина, ...). Зато свакако ставите кацигу на главу. Алпинистима је кацига обавезни дио опреме.

Провера опреме:
Када купујете или позајмљујете опрему, погледајте има ли ознаку сигурносног стандарда који гарантује да је опрема прошла потребна испитивања. Пазите од кога позајмљујете опрему.
Карабинер, справа за осигуравање, или било који други део металне или пластичне опреме који је с висине пао на тврду површину треба сматрати непоузданим и по могућности бацити. На њему се могу појавити невидљиве пукотине и ломови, што може узроковати пуцање метала или пластике.

Проверавајте своје и партнерово знање руковања опремом и техникама
Осигуравач су знали узроковати озбиљне незгоде лошим руковањем справом за осигуравање. И најискуснији пењачи знали су се погрешно навезати на уже или нису два пута провукли ремен од појаса кроз сигурносну копчу. Ове ствари увијек поново проверавајте и по неколико пута.

Комуницирајте с партнером
Осигуравач  и пењач увијек би требали знати шта онај други има на уму. Када пењач дође до штанда од животне је важности да осигуравач зна што су намјере пењача, хоће ли се привезивати, спустити, абсеилати или пењати даље.

Информишите о пењалишту
Распитајте се о смјеру који пењете, дужини, тежини, квалитету спитова и штанда. Често су се несреће догађале јер би уже било прекратко па би крај ужета „процурио“ кроз справу за осигуравање или на врху не би било штанда или би био на старим спитовима.

Тренинзи
Редовно одлазите на спортско пењачке тренинге у дворане са вештачком стеном. То ће вам омогућити да стекнете довољно снаге и гипкости, но они никако не смеју бити замена за пењање у природи на стени већ само додатни тренинг. Редовно одлазите на пењачке или алпинистичке излете. Само ћете редовним пењањем стећи потребно искуство, знање и сигурност. Ако сте имали дужу паузу, а спремате се на спортско-пењачки излет, свакако поновите технике осигуравања, укопчавања и превезивања на штанду, а за алпинистички излет уз све ово обновите још и знање постављања међуосигурања, израде сидришта и технике абсеилања.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 121 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com