• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PD Naftaš je od 11.4.-13.4.2014. god. organizovao višednevnu planinarsku akciju na Konjuhu. Planinari PD Naftaš su bili gosti PD Konjuh iz Tuzle u njihovom planinarskom domu na Javorju. Vodič je bio Zoran Marković. Lokalni vodič Stevo Cembauer - Stiv. Fotografisao Stevo Cembauer - Stiv.

IZVEŠTAJ:

KONJUH PLANINOM od 11.-13. 04. 2014.


U saradnji sa PD Konjuh iz Tuzle članovi PD Naftaš-a iz Novog Sada su bili na Konjuh planini proteklog vikenda.
Po veoma lepom vremenu proteklog vikenda obišli smo jedan mali deo ove lepe planine što se prostire južno od Tuzle.
Krenuvši na put iz Novog Sada dosta kasno ali po planu u 17.30 i uz neophopdna zadržavanja na granici u dom na Javorju pored sela Golići na 1002m nadmorske visine stižemo kasno u 23.50 min. Usledio je topli drugarski doček domaćina kojima nije bilo teško da ostanu budni i da nas čekaju sa toplim sobama i spremljenim čajem celo posle podne.
U subotu krećemo na prvu turu preko Rimske kapije a dalje Borinom stazom do vrha Bandera, visokog 1002 mnv. i dalje preko Velike livade i Goleme stene nazad do doma. Na rimskoj kapiji pridružuju nam se i planinari PD Konjuha našeg domaćina predvođeni predsednikom društva Draganom Markotićem. U jednoj srdačnoj i veoma opuštenoj atmosferi stigosmo na Banderu a da ni osetili nismo. Svi smo zadovoljni i rumena lica stigli u dom u kome nas je čekao domaći čaj spravljan od ljekovitog i mirisnog bilja što raste po padinama ove nadaleko čuvene planine. Naravno kao i obično tu i tamo se pronađe i po koja čašica domaće šljive.
Veče provodimo u druženjima i međusobnom upoznavanjima uz muziku i bogatu trpezu.
Odlazimo na počinak i u nedelju se dogovaramo da idemo na Orlovo gnijezdo visoko 776m – grebenski masiv okružen sa dve strane dubokim kanjonima dve rečice što visoko iznad nas nebo para. Ovog dana nam se pridružuje jedna grupa planinara PD Poštara iz Tuzle. Hodajući po tepihu od livada okupano jutarnjim suncem i penjući se kroz vododerine, vrlo brzo stižemo na sam greben. Usput naš domaćin Stevo stalno poziva na slikanje pa neko u šali dodade da odavno nije bio na nekoj akciji na kojoj se ovoliko slikalo iz svih pravaca i sa svih pozicija, a kako i ne bi pored ovolikih prirodnih lepota netaknute prirode. Izgledalo je kao da svako od nas ima barem dva fotoparata a ne po jedan. Po povratku sa Orlove stene odlazimo u dom i uz veoma srdačne pozdrave opraštamo se od naših divnih domaćina uz želje da se uskoro opet vidimo na nekoj novoj možda i zajedničkoj akciji naravno u planini. U povratku obišli smo staro jezgro grada Tuzle i kušali ćevape i tulumbe.
Za mnoge od nas biće ovo još jedna predivna akcija.
Kao vodič ove akcije moram još jednom da se zahvalim našim srdačnim domaćinima i presedniku PD Konjuh Draganu Markotiću i Stevi Cembaueru na nesebičnom zalaganju i uloženom velikom trudu da akcija uspe u potpunosti.
Posebno se zahvaljujem našem vozaču Žaretu koji nam je i ovog puta nesebično pomogao oko prevoza jer smo u poslednjem trenutku ostali bez prevoza,


Vodič akcije
Zoran Marković

 

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 29 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com