• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Извештај са планинарске акције Јесен на Церу 2012. године



 

Датум одржавања: субота, 13.10.2012. год.
Опис стазе: Јесен на Церу
Водич:  Милан Марковић, Зоран Марковић
Почетак: 08.05 из Текериша
Завршетак: 15.00 прва група, 16.10 друга група у Планинарском дому Липове воде
Број учесника: 25 учесника из четири друштва
Препешачено кm: 21,5 км
Укупан успон: успон 1118 m /спуст 772 m

 

Учесници су на акцију кренули са три превозна средства, минибусом и два аутомобила. Полазак је био у 5.00 испред зграде НИС-а. Код споменика у Текеришу били смо у 7.15. У 7.30 одржано је краће предавање у музеју код споменика од стране кустоса. По обиласку споменика кренули смо на пешачење. После пар стотина препешачених метара једна учесница је признала да се тешко креће па је она уз пратњу још једне планинарке кренула пешице асфалтним путем до дома. Договорено је са водичем да у случају потребе позову возача комбија да дође по њих што су оне и урадиле када су прешле већи део пута до дома. Група се кретала трасом од споменика у Текеришу, Тројановог града и планинарског дома. Време је било суво али магловито тако да на видиковцима нисмо имали никакав поглед. По доласку у дом, доручка и освежења, поделили смо се у две групе, једну која иде до Косаниног града па после тога до манастира Радовашница стрмијом стазом и друга група које је одмах ишла до манастира Радовашница блажом стазом. Прва група је укупно препешачила 21,5 км а друга 19,5 км. Обе групе су завршиле пешачење без проблема. У планинарском дому нас је чекала припремљена вечера а постојала је могућност да се наручи и роштиљ што су многи искористили.

Извршени су успони на највиши врх Цера Шанчине 687 m.n.v, Тројанов град 607 m.n.v, Теодоров рт 646 и  Косанин град 674 m.n.v.

На акцији је учествовало 25 планинара из четири планинарска друштва, 13 из ПД Нафташ, 6 из ПСД Железничар Нови Сад, 5 из ПД ГСП Нови Сад и 1 из ПД Вилина водица Буковац.

Стаза којом смо ишли пролазила је кроз нетакнуту природу, прелепо зеленило и интересантне потоке и стрмине. Посебан утисак на учеснике акције је оставио велики број даждевљака на траси па смо се пажљивије кретали како неког не би повредили. Акција је реализована уз помоћ ПСД Цер из Шапца које је обезбедило локалног водича Ненада Ђермановића.

Водичи су плаћали своје трошкове превоза и исхране као и остали учесници акције. Свако је сносио своје трошкове.

ПД НАФТАШ
водич Милан Марковић
водич Зоран Марковић

Prepešačenu stazu možete videti na sajtu Wikiloc na adresi
Fotografije možete videti u našoj fotogaleriji.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 74 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com