• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Julijske Alpi Triglav 10-17.08.2012. god. Slovenija
 
Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa. Prema jednoj od legendi ime je dobio po božanstvu Južnih Slovena, koje je imalo tri glave. Svojim oblikom je verovatno podsećao, mnoge ljubitelje prirode, na neosvojivog diva. Na vrh Triglava prvi su se popeli meštani okolnih naselja 26. avgusta 1778. god. Najviši je vrh Jugoslavije, a danas simbol Slovenije.
Triglav je visok 2864 m a moguće ga je popeti iz više pravaca. Uobičajeni pravci su iz doline Vrata preko Praga i Kredarica, Vršića i Pogačnikovog doma, doline Soče preko Dolića, Bohinjskog jezera preko Vodnikovog doma, Pokljuke i Vodnikovog doma. U zimskim uslovima najbezbedniji uspon do Kredarica je iz doline Krme pa oklinčenom stazom na vrh. Severna triglavska stena je izazov alpinista. Dužine alpinističkih smeri su od 600m pa do 1800m sa najtežim ocenama. Naš pravac uspona na Triglav je sa severne strane tačnije iz doline Vrata preko Praga. Od Aljaževog doma  ali pre toga imamo prevoj Vršič  1620 m nv. 
 
Na ovu akciju krenulo je 13 planinara iz Novog Sada  u Petak 10. avgusta sa autobuske stanice u Novom Sadu, redovnom linijom Novi Sad-Ljubljana. U Beogradu nam se pridružuju dve devojke Milana i Snežana. U putu stalno održavamo vezu sa još tri člana ove ekspedicije Jelenom, Biljom i Draganom koji kreću automobilom. Stižemo u Ljubljanu oko 10 sati 11. avgusta pre podne i odmah vadimo rezervaciju za povratak i kupujemo karte za prevoz na liniji Ljubljana - Kranjska Gora. Nakon 2 sata lepe panoramske vožnje stižemo u Kranjsku Goru  odakle već vidimo vrhove koje ćemo penjati. Po već unapred dogovorenom planu odmah prelazimo u kombije koji nas prevoze do Vršiča i Tičarijevog doma 1628 m. Tu se iskrcavamo i sa stvarima nastavljamo uspon do Poštarjevog doma  1687 m nv. Stižemo u dom oko 13 časova. Srdačni domaćin nas prima i mi se odmah raspremamo u zajedničkoj spavaoni za 20 planinara.  Ovde ostajemo 3 dana. Dom je odmah ispod Prisojnika visokog 2547m. Nakon  kratkog odmora i ručka pripremamo se na prvi uspon i u 14.30 krećemo na Malu Mojstrovku 2332n. Na vrh izlazi svih 14 planinara. Po lepom vremenu se svi vraćamo u dom dok uveliko pada mrak. Posle napornog puta veoma brzo tonemo u san.
 
postarjevdomnavrsicu
Poštarjev dom na Vršiču
U Nedelju 12.08. krećemo na Prisojnik. Ovo je teži uspon i na njega kreće 12 planinara ali nakon 2 sata hoda 4 planinara odustaju. Kreće uspon  nešto dužom ali lakšom stazom i prvi susret sa klinovima i sajlama. Po maglovitom vremenu stižemo na vrh nakon 4 sata  uspona a na vrhu nas čeka sunce. Oko nas izviru iz magle redom, Razor, Škrlatica, Triglav, Mangart, Špik i tako redom.  Ovo nam je nagrada za trud koji je trebalo uložiti.
 
malamojstrovka
Mala Mojstrovka 2332 m nv.
 
Ponedeljak 13.08. ustajemo u 5 sati i u 5.40 kreće grupa od 12 planinara. Uspon od Vršiča je dugotrajan. Do doma „kuća pod Zavetišćem“  na 2050 m treba 4 sata hoda. Staza vodi najvećim delom kroz  šumu a ispod nas je dolina Trente. Prizori su predivni. Od Zavetišća počinje jedan dosta naporan uspon do vrha Jalovec 2645m. Staza je oklinčana a ima i sajli.  Nakon 2,5 sati stižemo na vrh okupan suncem. Sa vrha pogled nam se lepi za obližnji Mangart 2679m nv, Grosglokner najviši vrh Austrije,  Visoka Ponza u Italiji, Karavanke a ispod nas je dolina Tamara, Bovec. Nazad se vraćamo istom stazom i nakon 14 sati hoda stižemo u dom.
jalovec
Jalovec 2645 m nv.
 
Utorak 14.08. Ovaj dan nam je predviđen za odmor i putovanje do Aljaževog doma. Zbog dosta velikog umora i sastava grupe odlučili smo da tu provedemo sva tri dana do povratka obzirom da je prvobitna ideja da se sve nosi na Kredaricu veoma zahtevan poduhvat. Krećemo ugovorenim prevozom prema Mojstrani i Aljaževom domu u dolini Vrata, Usput stajemo kod Ruske kapele i vodopada Peričnik. Stižemo u Šlajmerov dom koji je odmah pored Aljaževog doma. Na opšte oduševljenje ovde dobijamo i kupatila na neograničeno korišćenje. Dan smo ostavili za odmor i blagu šetnju. Odlazimo nizvodno pored reke Bistrice do Peričnikovog vodopada, tu provodimo popodne i vraćamo se ponovo  u dom. Slede pripreme za uspon do Kredarice , Bavski  Gamzovec 2352m nv, i Škrlaticu.
 
Sreda 15.08:Jedna grupa kreće od Aljaževog doma i doline vrata preko praga na Kredaricu i dalje na Triglav, Druga grupa odlazi na Škrlaticu 2.740m nv., a treća ide prema prevoju Luknja 1757m nv i Bavškom Gamzovecu 2392m nv. Svi se penjemo na vrhove i vraćamo u dolinu Vrata.
luknja
Luknja 1757 m nv.
 
Četvrtak 16.08. Jedna grupa planinara odlazi  prema Križu 2410m i Pogačnikovom domu. Očekuje se promena vremena pa se vraćamo u dolinu Vrata. U međuvremenu sa Triglava stiže grupa koja je uspešno izvela uspon i spust preko Praga, Popodne kiša dobro pada spustili se crni oblaci svuda oko nas. Vreme koristimo za spavanje i pakovanje stvari, sutra se spuštamo do Mojstrane gde ulazimo u međumesni autobus  autobus za Ljubljanu.
 
Petak 17.08. Ustajemo u 6 sati doručkujemo, uzimamo svoje stvari, pozdravljamo se sa domaćicom Marijom i sa rancima na leđima krećemo kroz dolinu Vrata nizvodno pored bistre i hladne reke Bistrice sve do Mojstrane jednog malog ali živopisnog alpskog mesta punog raznog cveća. Nakon 2,5 sata laganog hoda stižemo do autobuskog stajališta gde vrlo brzo ulazimo u međumesni  autobus za Ljubljanu do koje stižemo oko 11,30. Ovaj dan smo posvetili obilasku sportskih prodavnica u Ljubljani i obilasku grada, U 19.45 krećemo za Beograd i Novi Sad gde stižemo u 7.30 narednog dana.
 
Svo vreme nas je pratilo lepo vreme sa temperaturom koja u natoplijemm delu dana nije prelazila 25 stepeni celzijusa. Popeli smo 9 vrhova; Triglav 2864m nv., Škrlatica 2740 m nv., Jalovec 2645 m, Prisojnik 2547m, Mala Mojstrovka 2232m,  Bavški Gamzovec 2392m, Luknja 1757 m, Šlemenova Špica 1911m, Vršič 1895m.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 54 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com