• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Od 1. do 4. decembra izvedena je akcija Bjelasica 2011. U akciji su učestvovali i planinari PD "Naftaš"

Izvršeni su usponi na Crni glavu, Bjelogrivac i Turjak.

 

Na akciji su nas predstavljali Fedor Popov i Nadežda Rackov. Zahvaljujemo se Feđi na dostavljenim fotografijama.

Sledi izveštaj koji je napisao Feđa:

Akcija je održana u organizaciji PD "Vilina vodica" iz Bukovca, vodič je bio Željko Dulić. Ovo je bila 5 godina za redom da se ova akcija održava. U akciji je učestvovalo 37 planinara iz raznih društava širom Srbije kao i petoro planinara iz PAK "Summit" iz Banja Luke.

1. decembar
Krenuli smo sa železničke stanice u NS vozom u 19 časova. Planinari ŽPK "Spartak" iz Subotice su već bili u istom, a oni su se pobrinuli i za rezervacije sedišta. U Beogradu ne presedamo, ali čekamo da naš vagon prebace na barski voz i oko 22 sata krećemo.

2. decembar
Stižemo u Mojkovac u ranim jutarnjim časovima i ubrzo se pripremamo za šetnju do planinarskog doma "Džambas" koji održava PSD "Dušan Bulatović Džambas" iz Mojkovca. Naš domaćin Mića se pobrinuo sa prevoz stvari, tako da rasterećeni stizemo do doma oko 11 sati. Posle razmeštanja po sobama sledi doručak, a zatim uspon na obližnji vrh Mučnicu (1809 mnv). Pošto nismo bili previše izmoreni šetnju produžavamo i obilazimo stari dom i vraćamo se po mraku u naš dom.

3. decembar
Ustajemo rano, oko pola 6, sa vrlo ambicioznim planom. Na šetnju krećemo pre 7, a naša prva tačka je Šiško jezero. Naš vodič Vaso nas bez problema dovodi do njega i posle kraće pauze krećemo na najviši vrh Bjelasice, Crnu glavu (2139 mnv). Usput se stvara ideju da deo grupe sa Vasom ode i na Zekovu glavu, koja je nešto niža, ali po rečima jednog planinara iz Bukovca vrh sa najlepšim pogledom na okolne planine. Svi članovi grupe osvajaju vrh, ali nam pri silasku sa vrha kvari vreme i tako otpada plan od Zekove glave i svi produžavamo na Ursulovačko jezero. Pada magla i većina odustaje od uspona na Bjelogrivac (1970 mnv), ali 9 upornih momaka i 8 upornih devojaka se pobrinulo da plan za taj dan bude realizovan u potpunosti. Stižemo one koji su se ranije uputli ka domu i po mraku stižemo na večeru. Sledi druženje uz gitaru, a zatim odlazak na spavanje.

4. decembar
Bili smo vredni juče tako da smo se danas naspavali. Vreme je očajno, ali 9 planinara koji nisu voljni da provedu poslednji dan na Bjelasici u domu odlaze da popnu Turjak (1912 mnv). Na samom vrhu je jak vetar što samo uveličava doživljaj. Nakon silaska sa vrha produžavamo do crkvice, a na kraju odlazimo u dom na gibanicu i sledi pakovanje i još malo druženja. U 9 satima krećemo, rasterećeni ponovo, do Mojkovca. Ulazimo u voz i uglavnom svi nalaze mesta, mada ovog puta raštrkani.

5. decembar
U Beograd stižemo oko 9 sati, a u 10 i 5 krećemo za Novi Sad. U 15 do 12 stizemo na mesto sa kojeg smo i pošli i nakon rastanka svako kreće u svom pravcu, neki žure na posao, neki u školu, a neki jednostavno hoće da se odmore...

Akcija je bila vrlo uspešna. Neki su se nadali snegu, ali i vreme nas je relativno poslužilo. Družili smo se, upoznali nove ljude i pamtićemo je po lepim stvarima.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com