• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Извештај са планинарске акције зимски успон на Зелени врх, највиши врх Сврљишких планина одржане 20.02.2011. године

Из Ниша полазимо у 7,00 ка селу Стари Долац, одакле планирамо почетак успона. На ову акцију одазива се 8 планинара (5 из ПАК "Целтис", 2 из ПД "НАФТАШ" и 1 из ПД "Зрењанин") и 4 планинара из Ниша, који су нам уједно били и водичи на успону.

Водич на успону је био Вукан Милoјевић планинар из Ниша иначе наш домаћин  и власник етно конака Ташана.

Фотографије које је сачинио водич можете погледати на адреси: https://picasaweb.google.com/vukannis2/ZeleniVrh2022011#

Време је било пријатно за успон. Снег који је целу ноћ падао на овој планини, престао је, али нам је и стазу доста закрчио, отежаним снежним гранама које су нам препречивале стазу. Није нам то тако тешко пало јер смо за узврат добили неописиво леп крајолик Сврљишких планина. На врх долазимо око 13,00. Уследило је уобичајено сликање, ужина и погледи на околину , колико нам је видокруг дозвољао.

Са врха полазимо спуштање истом стазом до висине 920 м одакле даље настављамо новом трасом на југ,због снега на стази водич је одлучио да се не спуштамо најкраћим путем по сипару већ да се спустимо нешто дужом али безбеднијом стазом ка селу Крупац у који долазимо око 15,45. У селу Крупац обилазимо врело који обезбеђује део пијаће воде за град Ниш. После тога одлазимо у Ниш до наших соба у којима вршимо препакивање и спремање за повратак У Нови Сад стужемо око 22.00 сата а у Сомбор долазимо око 23,30.

Успон на Зелени врх извршили су сви планинари који су кренули на акцију а који су том приликом препешачили 15 км и направили висинску разлику по 1000 м у успону и спусту.


Информација о Сврљишким планинама:

Сврљишке планине простиру се између Сврљишког Тимока и Нишаве, односно Сврљишке котлине, са једне стране, и Сићевачке клисуре и Белопаланачког поља, са друге. Северне падине планине делимично су пошумљене, док су падине према Нишави углавном голе и стрмо се спуштају до реке, стварајући сликовиту клисуру. Највиши врх Сврљишки планина је Зелени врх, висок 1334 м.

Преко Сврљишких планина иде један део Нишке Трансвезале,  на којој се налазе 3 контролне тачке. Успон започиње из Крупца па иде преко Зеленог Врха (1334 м-КТ9), Плеша (1267 м-КТ10) и Градаца (1062 м-
КТ11).

Извештај саставио Милан Марковић, користећи делове извештаја које је написао Славко Шмит. GPS податке обрадио Вукан Милојевић.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 46 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com