• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Извештај са планинарске акције 15. зимски успон на Трем, одржане 19.02.2011. године

Одлазак на успон су организовала  три планинарска друштва: ПАК "Целтис" Сомбор, ПД "Нафташ" Нови Сад и ПК "Спартак"  Суботица. Организацију успона, у име ПСС изводи ПД "Жељезничар" из Ниша.

Превоз је организовао водич Славко Шмит а смештај је био обезбеђен у Нишу у етно конаку Ташана.

Минибус је кренуо из Сомбора у петак у 22.00 где се укрцало 6 сомборских планинара, чланова ПАК "Целтис" Сомбор. Настављамо до Новог Сада у којем нам улази још 8 планинара (4 из ПД "Нафташ", и по један из ПД "ГСП",  ПД "Равничар" и  ПД "Зрењанин". Сви заједно настављамо путовање аутопутом до Ниша.

У Доњи Душник (35 км од Ниша), где је планирано званично отварање акције, долазимо нашим превозом око 06,30. Вршимо пријаву учесника код организатора и око 07,15 полазимо са првом групом на успон.

Време је пријатно за планинарење тако да планинари без већих проблема праве прве километре, пролазећи кроз Горњи Душник, настављајући  ка Ловачком дому, до којег је скоро направљен макадамски пут. На тој локацији окрепљујемо се са топлим напитцима који су нам, досетљиви мештани припремили, наравно уз надокнаду. Наставак стазе углавном иде кроз шумовити део, све до Девојачког Гроба на на око 1350 м. После краће паузе где ужинамо и допуњујемо се са топлијом одећем, јер нас од сада очекује успон до врха све по гребену. Време је и даље преијатно за успон, наравно уз повећан ветар и маглу, што је и нормално очекивати на овој планини и у овом термину
.
На врх се из групе први попео планинар Милан Бунчић негде око 11.00 сати, прва група је дошла око 11.15 а последња око 12.30,

По извршеном успону и силаску отишли смо на пасуљ који је обезбедио организатор акције. Да би све било уреду потрудили су се волонтери ПСД Железничар из Ниша. Да прво напоменемо организације које су помогле да се организује зимски успон. Предузеће Србија шуме је обезбедило два и по кубика огревног дрвета за грејање планинара који су били смептани у просторијама основне школе. Предузеће Унијапак је поклонило пасуљ и чајеве. У помоћи акцији посебно су се истакли Град Ниш који је помогао акцију са 0 (нула) динара, Спортски савез Града Ниша са 0 (нула) динара а могло се чути да је истом сумом акцију помогао и ПСС, додуше они су обезбедили  екипу Горске службе спасавања која је била присутна у неуобичајено бројном саставу.

После обављеног ручка, и уручења Учесничких књижица сваком појединцу-учеснику и Захвалнице клубу, чији су чланови били учесници ове акције, полазимо за Ниш и у који долазимо око 19,30. Наравно , уследило је
туширање, припрема за сутрашњи успон  и одлазак на заслужени одмор.

На акцији Зимски успон на Трем 2011 учествовало је око 1200 учесника из 82 планинарска друштва.. Међу учесницима било је планинара из иностраних земаља као што је Данска, Бугарска, Индија, БиХ, Македонија и Црна Гора.

Успоном на Трем препешачили смо 21 км и направили висинску разлику у успону и спусту по 1400 м

Информација о Сувој планини:


Сува Планина је планински масив југоисточне Србије. Простире се правцем северозапад-југоисток и дели Заплањску и Сићевачку долину. Дужина Суве планине је око 35 км, а ширина 12 км. Удаљена свега двадесетак километара од Ниша, представља изванредан природни резерват кога радо посећују планинари и многобројни љубитељи природе. Због веома мале количине воде, планина је и име добила – Сува планина. Северне стране Суве планине су одсечене и прави су изазов многобројним алпинистима. Јужне падине су благе и прекривене травнатим тепихом. Највиши врх Суве планине је Трем, висок 1810м. Девојачки гроб, превој између Соколовог камена и Трема, даје основно обележје планини, по чемо је препознатљива са околних врхова. Сува планина је од 2002 године под заштитом државе. На Сувој планини се налази скијашки
комплекс -Бојанине воде са 900м дугачком скијашком стазом. Традиционално се, на овој планини, организује републичка планинарска акција под називом "Зимски успон на Трем", која је једна од најпосећенијих акција Србије са преко 1000 планинара.

Сувом планином иде југоисточни део стазе Нишке трансвезале, са 6 Контролних тачака. Почиње од Нишке Бање па преко врхова:  Коритњак (650 м-КТ3), Мосора (984 м-КТ4), Соколов Камен (1523 м-КТ5), Трем (1810 м-КТ6), Пасарело (1523 м-КТ7) а завршава се у Дивној Горици (1389 м-КТ8).

Извештај саставио Милан Марковић, користећи делове извештајa које је написао Славко Шмит.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com