Planinarsko društvo NAFTAŠ organizuje odlazak na planinarsku akciju:

Svrljig
Pećina Samar, prerast, Prekonoška pećina, Niševčka klisura

Polazak:

Subota 29.6.2019. u 5:00 časova, ispred zgrade NIS (Narodnog fronta 12), okupljanje 15 minuta ranije

Povratak:

Nedelja 30.6.2019. oko 22:00 časova

Prevoz:

Minibus

Maršuta:

Novi Sad-Svrljig-Niševac

Hrana:

Doručak I tokom akcije iz ranca. Po završetku akcije u Svrljigu restoran Kamiondžije. Ili samostalno.

Oprema:

Planinarske cipele, lampa, kabanica, rezervna preobuka, štapovi (ko koristi).

Lična dokumenta, zdravstvena knjižica I planinanrska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Troškovi:

Procenjeno 3000-3500 dinara za 20-23 ucesnika (zavisi od prevoznika)

Nocenje u Svrljigu 1500 u Niševcu 1000 dinara

Jedan deo grupe ce noćiti u Svrljigu, a drugi u Niševcu zbog ograničenog smeštajnog kapaciteta u tom kraju.

Cena prevoza nije fiksna, korigovaće se u odnosu na broj učesnika da bi se podmirili troškovi prevoza.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih akcija se otkazuje i akontacija se vraća na prvom sastanku društva ili uplatom na tekući račun učesnika.

Program:

Subota: Polazak iz NS, autoput Niš, Svrljig. Pauze po potrebi.
Oko 10 časova stižemo u Svrljig, i dalje nastavljamo put kao Kopajkošari tj pećini Samar. Stižemo za nekih 30-40 minuta. Zadržavamo se nekih 3 sata, obilazimo pećinu i prerast.

Nakon toga se vozimo do Prekonoške pećine, čeka nas kratko pešačenje do ulaza u pećinu. U pećini i oko nje se zadržavamo nekih 2 sata.

Oko 17 časova se vraćamo za Svrljig gde delimo grupu na one koji ostaju i one koji idu za Niševac (udaljen 7 km) na noćenje.

Nedelja: Grupa koja je u Svrljigu prva ustaje i kreće ka Niševcu, u 10:00 treba da budemo u Niševcu, tako da imamo lagano jutarnje budjenje.

U Niševcu se pridružujemo grupi koja je tamo noćila i zajedno krecemo na pešačenje. Dužina staze je oko 13 km.

Obilazimo Niševačku klisuru, Stari grad...

Dalje sledi reč našeg domaćina koji ne vrlo lep i detaljan način opisuje svoj kraj:

Pećina Samar

 

Nalazi se u netaknutoj prirodi u ataru sela Kopajkošara, u severoistočnom ogranku Kalafata i leži u slivu Toponičke reke. Ispitana je na dužini od oko 3 km, i predstavlja tip tunelske pećine. Prohodna je od ponora Samara do vrela Kopajkošarske reke.

 

Pećina ima veliki speleološki značaj. Obiluje mnoštvom virova i kaskada. Od pećinskog nakita stalaktiti i stalagmiti su manje zastupljeni, dok saliva i bigrenih kadica ima u dovoljnoj količini. Svrstava se među najlepše i najznačajnije pećine u istočnoj Srbiji. Značajna je i po biološkim osobenostima. Raznovrsnost životinjskog sveta, slepi miševi, insekti, pružaju velike mogućnosti za ispitivanje i proučavanje pećinskog sveta ove oblasti. Ispod samog ulaza ponornice u kanal, nalazi se prerast Samar, jedinstveni kraški oblik – prirodni kameni most, visine 15 i širine 25 metara. Ponornica izlazi na drugom kraju pećine praveći vodopad od oko 5 metara visine.

 

                Poznata je i kao Milutinova pećina. Naziv je dobila po Milutinu Veljkoviću, poznatom srpskom speleologu koji je u njoj proveo 464 dana (od 24. juna 1969. godine do 29. septembra 1970. godine). Time je oborio svetski rekord boravka pod zemljom i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. U knjizi „Pod kamenim nebom“ detaljno je opisao sva naučna istraživanja koje je sprovodio tokom boravka u pećini. Stanište u kome je Veljković boravio nalazi se oko 900 metara od ulaza.

 

Pećina je značajna i po pronalasku paleontoloških nalaza najveće lobanje pećinskog lava, kostiju pećinskog medveda i kabaloidnog konja. Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem koji je pod zaštitom države.

Prekonoška pećina

 

Nalazi se u zapadnom delu Svrljiških planina, na 5 kilometara jugoistočno od Svrljiga, u ataru sela Prekonoga i predstavlja suvu pećinu u kojoj je urađeno prvo stručno arheološko iskopavanje u modernoj Srbiji i dokazano prisustvo paleolitskog čoveka. Nemerljivo je bogatstvo ove pećine u stalaktitima i stalagmitima, podzemnim rekama i jezerima, salama čiji su svodovi visoki i po 30-ak metara. Tokom prošlog veka bila je nezaobilazna destincija speleologa, ali i brojnih đačkih ekskurzija.

 

Pećinu su krajem XIX veka istraživali čuveni srpski i evropski naučnici. Prva je zvanično uređena pećina na teritoriji Srbije za turističke posete još davne 1888.  godine, kada je odlukom kralja Milana postala turistička destinacija. U pećini su pronađeni ostaci pećinskog medveda, kozoroga, pećinskog lava, pećinske hijene i pećinske lisice. Takođe, pronađene su i alatke, kao i delovi sečiva koji ukazuju da je ovaj speleološki objekat bio nastanjen tokom paleolita. Istražujući ovu pećinu Jovan Cvijić je izdvaja kao jednu od najlepših i najdužih u Srbiji. Prvi put je zaštićena 1949. godine. Nakon procedure revizije zaštite, Opština Svrljig je 2005. godine donela Odluku o zaštiti spomenika prirode Prekonoška pećina.

 

Naseljavana od paleolita, sa dužinom svojih kanala oko 400 metara i dalje predstavlja blistavu turističku atrakciju.

Niševačka klisura

 

 

Na samo 6 kilometara od Svrljiga sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i stvorenim reljefom, nalazi se jedna od najlepših klisura u istočnoj Srbiji. Sa dužinom od 1,5 kilometara predstavlja sastavni deo 15 kilometara duge Svrljiške klisure koja svojim uklještenim meandrima i lepotom parira najlepšim predelima naše zemlje. Urezana u kalcijum-karbonatske stene mezozojske starosti predstavljala je jezerouzinu u neogenu. Ima slojeve zoogenih kalcijum-karbonata bogatih fosilnim ostacima iz neogenog perioda. Zbog svojih perfektnih prirodnih predispozicija klisura je oduvek bila naseljavana ljudima. U klisuri su pronađeni tragovi tračke civilizacije iz neolitskog perioda i to plemena Timahi, koje je naseljavalo ove prostore i po kome je sama reka Timok dobila naziv.

 

Za vreme Rimljana na vertikalnim liticama se podiže prvi kastel koji je služio za kontrolu jednog od najbitnijih rimskih puteva u tom periodu. Put je vodio od ušća Drima u Jadransko more (Lissus) do Arčara (Ratiaria), važne rimske rečne luke na Dunavu (današnja Bugarska).  Utvrda je služila i za zaštitu rimskog grada Timacum Maius-a koji je bio smešten između današnjih naselja Niševac i Svrljig, uz samu Niševačku klisuru. U srednjovekovnom periodu prostor Niševačke klisure je bio centar pismenosti i duhovnosti celog regiona, a sama tvrđava i civilno naselje, koje je bilo smešteno sa severne strane tvrđave kod današnjeg sela Varoš dobijaju ime Svrljig.

 

 Za vreme vladavine Turaka celo područje oko grada Svrljiga bilo je poznato kao Svrljiška banja. Izvori termomineralnih voda su najverovatnije nestali za vreme velikih zemljotresa koji su potresli ovaj kraj u XVIII veku.  Bitna činjenica je i ta da je na početku XX veka počela izgradnja pruge koja danas povezuje regionalni centar istočne Srbije – Niš sa pristaništem u Prahovu, na Dunavu. Pruga uskog koloseka je počela da se gradi 1907. a puštena je u rad 1915. godine, dok je pruga širokog koloseka počela sa radom 15. avgusta 1922. godine. Proprativši ovaj događaj ondašnja štampa je potez cele Svrljiške klisure nazvala „našom Švajcarskom“.

 

Danas Niševačka klisura nije na turističkoj mapi Srbije onoliko koliko to zaslužuje, ali samo zbog toga ona i dalje ostaje nepromenjena, netaknuta i čuva praiskonsku lepotu koja je oduvek privlačila ljude.

Nekoliko slika:

Za detaljan opis krajolika koje ćemo posetiti pogledajte http://zapaliizgrada.rs/terra_incognita/

Napomena: Postoji mogucnost da uzmemo dva vozaca, u tom slucaju bi obisli jos neko mesto.

Tehnički detalji:

Subota 29.6.2019

Dužina staze: vrlo lagana

Nedelja 30.6.2019

Dužina staze: oko 15 km

Vodiči:

Predrag Grujić 063584434

Prijave I uplate:

Kod vodiča, do popune mesta. U slučaju prijave SMS porukom poslati: ime i prezime, naziv plan. društva, broj knjižice, adresu elektronske pošte, godinu rođenja i kontakt telefon.

Na akciju mogu ići članovi društava članica PSS koji imaju markicu za 2019. godinu. Akcija nije namenjena onima koji  nisu planinari i oni ne mogu da se prijave i da učestvuju.

Svako nastupa na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom PSS!

Pravila ponašanja planinara!

Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom PSS.
PRIDRUŽITE NAM SE !!!!
UŽIVAJMO U LEPOTAMA PRIRODE