• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво НАФТАШ у суботу 16.  марта 2019. године организује једнодневну планинарску акцију Повлен 2019 са успонима на сва три врха Повлена и врх Беден

povlen1Повлен
 трошкови око 1800 динара

 Полазак:

СУБОТА 16.03.2019. у 05:30 часова испред зграде НИС  (Народног фронта 12), окупљање групе у 05.15

Превоз:

Минибус

 Повратак:

СУБОТА  16.03.2019. око 22:00 часа

 Исхрана:

Могућа вечера из ранца или у ресторану Платани у Ваљеву.

 Неопходна
опрема:

 Планинарске ципеле, батер-лампа, кабаница и остала опрема за  заштиту од  сунца, кише,  блата и ветра.
ОБАВЕЗНО понети лична документа, здравствену књижицу и планинарску књижицу са маркицом за текућу годину.

Трошкови:

Минибус око 1800 динара за 20 учесника, обрачун трошкова извршиће се на крају акције
Пријава само уз аконтацију од 1800,00 динара и попуњавања пријаве.

Пријава на акцију до 1. марта због благовремене резервације превоза.

У случају мањег броја учесника може доћи до корекције цене на више.
Део трошкова ће учесници сами платити.

Аконтација се враћа на првом састанку у случају отказа акције. Могуће је враћање аконтације само у случају да се пронађе замена и то после одржавања акције. 
На акцију минубусом иде се по редоследу уплате аконтације.

Програм:

Опис стазе:
Превој Дебело брдо – Беден (1256 m н.в.) – Мали Повлен (1347 m н.в.) - Средњи Повлен (1301 m н.в.) - Видиковац Маркова стена - Велики Повлен (1271 m н.в.)- превој Дебело брдо.


Укупна дужина стазе са успоном на највиши врх преко 15,5 km и oko 800 m успона и исто толико силаска.

Водичи задржавају право измене стазе у складу са ситуацијом на терену.

 Водичи:

Радослава Ступар, тел. 063/18-05-969
Даниел Сабо, тел. 065/43-411-51

Пријаве и уплате:

Пријава код Радославе Ступар, телефоном, СМС поруком или на састанку друштва уз уплату аконтације и  попуњавање пријаве , до попуне места.
Пријава на акцију до 01. марта због благовремене резервације превоза.

Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!
Pravila ponašanja planinara!

Поглед на Повлен из даљине

 povlen3

 

 

Povlen


Povlen je najuočljiviji i najveći masiv u lancu valjevskih planina. Udaljen je pola sata vožnje od Valjeva putem prema Bajinoj Bašti. Drugi put do padina i grebena Povlena vodi pored poznatih manastira Ćelije i Lelić.

Ova planina dinarskog smera pružanja sastoji iz dva dela pomalo neprikladnog naziva – Mali i Veliki Povlen. Neprikladnost je u tome što je Mali Povlen (1347m) viši od Velikog Povlena (1271m) i predstavlja najvišu tačku čitavih valjevskih planina. Oba Povlena leže jugozapadno od Valjeva, a zapadno od Magleša i Bukova. Od njih se menja pravac Valjevskih planina: umesto uporedničkog, one (Povlen, Jablanik, Medvednik, Sokolska planina, Jagodna i Gučevo), zadobijaju dinarski pravac. Izuzetak čini samo Boranja, koja se pruža pravcem jugozapad-severoistok.
Mali Povlen je donekle asimetričan – jugozapadna strana mu je strmija od severoistočne. Svakako je to posledica usecanja duboke, klisuraste doline, ali i rasedanja duž jugozapadne strane. Sam greben Malog Povlena je relativno uzak, ali ne predstavlja izrazito kameniti venac, već se sastoji od blagih humova između kojih je usečeno nekoliko plitkih vrtača. U prostoru Belih voda Mali Povlen se spušta prema jugu stepenastim odsecima od krečnjaka. Od Belih voda do Crvenog brega prostor Malog Povlena je većim delom izgrađen od serpentina.

Severna podgorina Malog i Velikog Povlena je disecirana čestim vodotocima, ali ipak ima prilično blage strane. Razlog je u tome što znatno prevlađuje serpentin nad krečnjakom. Na čitavoj severnoj podgorini Povlena, javljaju se brojni površinski potoci koji obrazuju najgušću rečnu mrežu na čitavom prostoru ove planine. S druge strane, od Debelog brda do Mravinjaca proteže se gotovo kontinualna šuma lišćara (bukva, leska, grab i po koji javor). Samo se oko Dijavice nailazi na guste šume relativno mladih četinara (jela i smrča), koje su verovatno sađene.

Krajem sedamdesetih godina XX veka kroz ovaj šumski kompleks prosečen je solidan makadamski put od velikog značaja za svekoliko privredno iskorišćavanje severne podgorine planine: za eksploataciju šume, indirektno za stočarstvo i poljoprivredu u širem smislu, pa i za turizam, jer se na oba kraja ovog puta grade vikendice. Kao prevoj i razvođe između Drine i Kolubare i kao raskrsnica makadamskog i asfaltnog puta Valjevo-Rogatica-Užice, kao prevoj između Velikog Povlena i Jablanika, Debelo brdo polako postaje turističko središte sa popularnim planinarskim domom, brojnim vikendicama i kafanom.

Severna i južna podgorina Povlena bitno se razlikuju po svojoj prirodi, pa i po osnovnim antropogeografskim osobinama. Južna podgorina je sastavljena mahom od vododrživih stena, koje su preduslovile pojavu izvora, stvaranje relativno guste mreže vodotoka, gustih šuma i rastresitog glinovitog pokrivača pogodnog za gajenje raznovrsnih biljnih kultura. Severna podgorina je velikim delom izgrađena od krečnjaka, pa je bezvodna, disecirana površinskim i podzemnim kraškim oblicima, manje plodna i ređe naseljena; s druge strane, u njoj se nalaze nekolike svetinje, spomenici, kosturnice i čuveni manastiri Ćelije, Lelić i Pustinja.

 

PRIDRUŽITE NAM SE !!!
Planinarsko društvo NAFTAŠ

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 38 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com