• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво НАФТАШ  организује одлазак на планинарску акцију - Водопади Старе планине од 10. до 12. маја 2019. године
 

Чунгуљски водопад
трошкови 4400  и  1600 динара

СТАРОПЛАНИНСКИ водопади деценијама представљају вечиту инспирацију за академике, интелектуалце, храбре планинаре, фотографе, трагаче за старим благом из доба Турака... Од крова Србије - Миџора на северозападу Старе планине, одакле се, током сунчаних дана, назире блештавило моћног Дунава код Видина, до Сребрне главе на југоистоку, која је истовремено најисточнија тачка наше границе са суседном Бугарском у којој се пропиње Витоша, у кањонима и дубодолинама планинских река и потока, пљушти и тутњи тридесетак водопада неописиве лепоте.

Сваки трећи водопад у Србији, управо је овде, у пиротском крају на западној страни "Старе лепотице", која обилује водом и у најсушнијим годинама.
Најлепши су они на Дојкиначкој и Топлодолској реци, као и на неким њиховим притокама. Калуђерски скок је, на пример, дугачак 232 метра, Копренски на истоименом вису 103 метра. То је иначе водопад који се налази на надморској висини од 1.963 метра изнад мора, по чему је јединствен .

Полазак: ПЕТАК, 10.05.2019. у 15.00 код локомотиве испред Железничке станице, окупљање учесника у 14:45
Превоз: Минибус (за 20 учесника)
Повратак: НЕДЕЉА, 12.05.2019. око 24:00 
Исхрана: Из ранца или у неком домаћинству у селу Топли до у  сопственој режији, више информација на састанку друштва. Очекивана цена ручка у суботу 500 динара и ручка у недељу исто 500 динара.
Смештај: Домаћинство Најде Јандрић за првих 13 пријављених који уплате аконтацију, осталих 8 у сеоској кући Мирослава Ранчића Муње у комшилуку. У питању је сеоско домаћинство и то је најбољи смештај у селу Топли До. Врши се максимално попуњавање објеката. Већи део кревета су француски, један лежај се налази у кухињи за планинаре смештене у сеоској кући.
Неопходна
опрема:
Планинарске ципеле, планинарски штапови, батер-лампа, кабаница и остала опрема за заштиту од сунца, кише, блата и ветра.

ОБАВЕЗНО понети лична документа, здравствену књижицу и планинарску књижицу са маркицом за текућу годину.
Трошкови:

4.400,00 динара за превоз за најмање 20 учесника

додатни трошак ноћења у сеоском домаћинству је 800 динара по ноћењу, па је укупан трошак 2х800=1600 динара

Дати трошкови су процењени, коначна цена биће утврђена по коначном обрачуну трошкова. Може доћи до корекције цене превоза уколико буде мањи број учесника.

Део трошкова ће планинари сами платити на терену. Друштво организује и уговара само превоз.

Пријава уз аконтацију од 3000 динара до 1.марта и 3000 динара до 1. априла, укупно 6000 динара.

Није планирано али у случају потребе ангажоваће се локални становник да нам помаже на стази, провењен  трошак од 100 до 200 динара по особи.

Акција ће бити организована ако се до 6. марта пријави довољан број за учешће на акцији. У супротном акција ће бити отказана.

Програм:
СУБОТА, 11.05.2019.:

Топли До - Чунгуљски водопад - Крмољски водопад - Топли до

Чунгуљски водопад (Чунгуљски скок) спада у најлепше водопаде Старе планине. Налази се у сливу Топлодолске реке, на Јаворској реци.  Висок је 45 метара. У широком атару села Топли До, последњег насеља у пиротском залеђу, од кога се даље улази у огромна старопланинска пространства, још увек недовољно позната, пространства која сваки пут изнедре неку тајну и изненаде сваког намерника.До водопада се долази путем од Топлог дола уз Јаворску реку. По преласку Студеничке реке, уређеном и добро обележеном стазом уз Јаворску реку стижемо до малог Чунгуљског водопада.Пут настављамо уз Чунгуљски поток и на надморској висини од 1150 м долазимо до великог Чунгуљског водопада. Мало испред Чунгуљског водопада је ушће Крмољског потока у Јаврорску реку. У повратку ћемо отићи уз Крмољски поток до доњег Крмољског водопада.

Дужина стазе око 22 км, висинска разлика око 400 метара.

НЕДЕЉА, 12.05.2019.:
Топли До - доњи Пиљски водопад - Топли до.

Дужина стазе око 12 км, висинска разлика око 400 метара.

Водичи задржавају право измене стазе у складу са ситуацијом на терену и могућностима групе. Ако група буде у могућности можда дође до промене стаза тако да обиђемо локације које нису поменуте.
Водичи: Милан Марковић, 064/842-3054
Золтан Фараго, 064/65-93-205
Пријаве и уплате: Пријава телефоном, смс поруком или на састанку друштва код водича уз плаћање аконтације и попуњавање пријаве код водича до попуне места.

Пријава уз аконтацију од 3000 динара до 1.марта и 3000 динара до 1. априла, укупно 6000 динара.

Последњи рок за пријаву 1.3.2019. како би се на време потврдио резервисан смештај.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену да би се аконтација могла вратити.

Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!
Pravila ponašanja planinara!

PRIDRUŽITE NAM SE !!!
Planinarsko društvo NAFTAŠ
toplido
Munja Topli Do


Водопад као илустрација, на овој акцији се не обилази водопад Тупавица.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 165 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com