• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Хомољске планине - Јежевац 675 m n.v.
 
манастир Горњак, извор Чваринац и Бања Ждрело

субота 24.11.2018. године

 
Јежевац, 675 m н.в.
 
 
ДАТУМ: 24.11.2018.
МАРШУТА: Нови Сад- Каменово - Манастир Горњак - Бања Ждрело - Нови Сад
ПРЕВОЗ: минибус или бус
ВОДИЧИ: Милан Марковић, Золтан Фараго
ПОЛАЗАК: Субота 24.11.2018. у 5.30 од зграде НИС-а. Потребно је доћи најкасније до 5.15 часова.
ПОВРАТАК: Субота 24.11.2018. до 23.00 часа.
ХРАНА: У сопственој режији или у ресторану у Бањи Ждрело
СМЕШТАЈ: -
ЦЕНА:

1800 динара за најмање 30 учесника
У цену је урачунат превоз до 480 km и путарина.
1600 динара за 45 учесника
2300 динара за 20 учесника

Све личне трошкове сносе планинари: улазница за базене  кошта 400 за групу већу од 10 посетилаца или 600 динара појединачно, лични трошак за храну и куповину.

Ко жели да узме катанац и кључ на базену како би закључао ствари у ормарићу оставља депозит од 500 динара на рецепцији. Депозит се враћа по враћању катанца и кључа.

Уплата је на текући рачун или на састанцима Друштва код водича. Код пријаве уплатити аконтацију од 1800,00 дин.

НЕОПХОДНА ОПРЕМА: Обавезно понети, прибор за личну хигијену, личну карту, планинарске ципеле, кабаницу, капу, рукавице, наочаре за сунце, крему за заштиту од сунца, гамашне, мали ранац за дневну шетњу, качкет или шешир за заштиту од сунца, ручну лампу, фотоапарат, резервне батерије и сл.
Ко жели да посети бању треба да понесе папуче, купаћи и пешкире.
ПРИЈАВЕ И УПЛАТЕ: СМС поруком, телефоном или на састанцима друштва код водича:  
Милан Марковић, 064/842-3054,
Золтан Фараго, 064/659-3205 до попуне превоза.
Потребно је СМС поруком послати име и презиме, друштво, број картице и годину рођења. Потребно је попунити пријаву 
На акцију могу ићи чланови друштава чланица ПСС који имају маркицу за 2018. годину. Акција није намењена онима који  нису планинари и они не могу да се пријаве и да учествују.
ПРОГРАМ:
Субота 24.11.2018.

Путовање од Новог Сада до Каменова,  посета манастиру Горњак, краће пешачење од манастира до извора Чваринац (уз реку Млаву) и успон на врх Јежевац 675 m н.в., одлазак у Бању Ждрело са могућношћу купања и посете ресторана. Повратак у Нови Сад.

Могућност куповине правог меда и пчеларских производа у Пчеларском домаћинству Караџић у Каменову.

Потребно је препешачити 10 km и савладати висинску разлику од 800 m.

У Нови Сад полазимо до 19.30 и стижемо најкасније до 23.00 у Нови Сад.
НАПОМЕНА: У случају одустајања потребно је наћи замену у противном није могуће вратити аконтацију због трошкова групе.

Организација акције је аматерска и није покривена гаранцијом путовања као код туристичких агенција.


Обавезно понети планинарску књижицу са важећом маркицом за ову годину, личну карту и оверену здравствену књижицу.

Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!
Pravila ponašanja planinara!

 

stazajezevacStaza

 


med
Природни пчеларски производи - пчелар Петар Караџић Каменово

Мед из рајске долинe између Млаве и Дубраве од расветлалилх светличких багремова. Каменово престоница пчелара. Село Каменово има изузетно богату пчеларску традицију јер је Каменово једино село у поробљеној Србији у време владавине Турака давало харач ( десетак ) у меду вредности од 100 аспри. У некоји скоријој историји Каменово има нај већи број кошница у односу на број становника у бившој СФРЈ, тако да није случајно да има пуно добрих пчелара у овом селу. Пчелари Каменова су у знак захвалности пчели подигли споменик у центру села што треба посебно нагласити да је једини у Европи а други у свету.

manastir gornjak

Манастир Горњак
banjazdrelo
Бања Ждрело

 

 

Манастир Горњак (више о манастиру)

Манастир Ждрело, касније назван Горњак, на малој заравни изнад леве обале Млаве испод стрмих литица планине Јежевца, задужбина је кнеза Лазара. Околни предео толико је леп и живописан, да је Ђура Јакшић у одушевљењу певао: „Од Великог Села до самога Ждрела, ко да је вила нека ћилим разастрела“. Феликс Каниц је записао: „Застали смо као опчињени раскошном идилом овог предела где су боравили српски пустињаци“.

Манастир је подигнут 1378. године, када је кнез издао и оснивачку повељу, а патријарх Спиридон је својом духовном влашћу потврдио. Као мотив изградње манастира, кнез Лазар наводи жељу да учини мали принос Богородици „с надом у њену помоћ на Страшном суду Христовом“. Али, осим духовних, могући су и извесни државнички разлози за подизање овог манастира. Наиме, Лазар је тек овладао овим крајевима, па је хтео да то обележи својом задужбином. Следеће зиме или пролећа, Радич син Бранка Растиславића збаци власт Лазареву, а како су манастир и ктиторска композиција у цркви, приказујући Лазара и његову породицу на то још увек подсећали, оштетио је манастир. До маја 1379. године Лазар је поново потукао Радича и одузео му имања, а манастир дао тек пристиглом Григорију Синајиту - Млађем, који се са братством потрудио „о вздвиженији и сзданији храма того и о инех вештех“ али с новчаном „помоштију господина кнеза Лазара“. Исте године Лазар издаје другу повељу коју је такође потврдио српски патријарх. Уколико то није каснија интерполација (фалсификат), манастир је изузет из власти надлежног епископа, осим у духовним пословима и праву помињања, а монасима је остављено право да сами бирају свог игумана. За издржавање манастира и братства, Лазар је даровао Горњаку многа села у Браничеву, Стигу, Хомољу и Подунављу. Оригиналне повеље нису сачуване, већ су до нас дошле у каснијем и доста лошем препису, при чему су прва кнежева повеља и обе патријархове састављене уједно, док је друга кнежева повеља изгубљена. Овакву повељу објавили су: Франц Миклошич (по препису Јоакима Вујића) и Шафарик (по препису Вука Караџића).

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 56 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com