• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво НАФТАШ у суботу 17. марта 2018. године организује одлазак на планинарску акцију - Успон на Чикер 1113 m н.в. и обилазак Tаорских врела 2018:

 


Панорама Таора


Таор је насељено место града Ваљева у Колубарском округу. Према попису из 2002. било је 378 становника (према попису из 1991. било је 424 становника). Таор се налази на путу Ваљево-Косјерић. То је планинско насеље са више брда и ливада. Таорске стене доминирају над селом, а река Скрапеж пролази кроз насеље. У Таору су чувена Таорска врела, са воденицама, која се уливају у Скрапеж. Око Тарских врела ископава се квалитетна сига. Становништво се бави сточарством и пољопривредом. Сточарством се баве за своје потребе, највише има оваца и крава. Од пољопривреде највише гаје малину, шљиве, кромпир и јабуке. У селу је основна школа са 4 разреда.  Има ливада и шума се лековитим биљкама и јестивим печуркама.

 

 1taor

 Таорска врела

Фотографије Таорских врела су некад поносито красиле сваку брошуру која је служила за представљање некадашње велике државе СФРЈ. Међутим, за потребе Косјерићког водовода, 80-их година прошлог века, врела су каптирана, вода је одведена па је  тако нарушена и сва лепота овог краја. С обзиром на то да највише воде има у рано пролеће, следи логичан закључак да је то идеално доба године кад врела у највећем обиму показују свој оригинални изглед.

Таорска врела се налазе у Доњем Таору недалеко од пута за Маковиште. У овом предивном природном простору, некад је постојало 12 воденица, сада их је остало неколико од којих су само две или три у неком нормалном стању где се може видети како је све то некад изгледало.

 

 Полазак: СУБОТА 17.03.2018. у 05:30 часова испред зграде НИС  (Народног фронта 12), окупљање учесника од 05:15
 Превоз: Минибус (за 18 или 26 учесника)
Нови Сад-Рума-Шабац-Ваљево-Косјерић-Нови Сад
 Повратак: СУБОТА  17.03.2018. око 22:00 часа
 Исхрана: из ранца
 Неопходна
опрема:
 Планинарске ципеле, батер-лампа, кабаница, капа, рукавице и остала опрема за  заштиту од  сунца, кише,  блата и ветра.
ОБАВЕЗНО понети лична документа, здравствену књижицу и планинарску књижицу са маркицом за текућу годину.
Процењени  трошкови: Минибус 1700 или 1500 динара за трошак превоза.
Пријава уз аконтацију од 1700,00 динара.
Програм: СУБОТА 17.03.2018.
Доњи Таор  – Трифуновићи – Горњи Таор  – Брђани – Јевтовићи – Марково Поље – врх Чикер – врх Рудине – Таорска врела  – Доњи Таор
Акција је средње напорна, око 17 km, са успоном до  1100 m н.в..

Од Доњег Таора идемо макадамским путем преко засеока Трифуновићи до реке Скрапеж. Следи успон преко центра села Горњи Таор, засеока Брђани и Јевтовићи делом макадамским, а делом и асфалтним путем до превоја, где се укључујемо на гребенску стазу до врха Чикер. Од врха  даље, стаза је такође гребенска до места званог Црквиште, а затим обилази са леве стране око врха Таорска стена. Спуштање до реке Скрапеж преко врха Рудине. Од места где се Таорска река улива у Скрапеж креће успон уз обилазак водопада и слапова на Таорској реци, као и њеног врела. Повратак до почетне тачке у месту Доњи Таор.
(Опис стазе Слободан Стефановић)

 Водич:   Милан Марковић, тел. 063/842-3054
  Зоран  Марковић,  тел. 064/888-2285
 Пријаве и уплате:  На састанцима друштва или sms поруком на број 064/842-3054 уз уплату аконтације на текући рачун, код Милана Марковића, до попуне места.
У случају одустајања потребно је наћи замену, аконтација се не враћа.
СМС поруком послати, име и презиме, назив друштва, годину рођења, број планинарске картице, адресу и број текућег рачуна у банци за поврат аконтације у случају отказивања акције од стране организатора.

Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!

taorska vrela01

veliko taorsko vrelo 

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 38 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijatelji društva:

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com