• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Planinarsko društvo NAFTAŠ od subote 4. novembra do nedelje 5. novembra 2017. godine organizuje odlazak  na  planinarsku akciju - Rudnik i Ostrvica:


Одржавање акције помаже Град Нови Сад и Градска управа за спорт 
и омладину кроз програм Планинарење ван Фрушке горе
gradnovisad


Ostrvica

Polazak:

04.11. 2017. U 06.00 h. sa železničke stanice kod lokomotive.
Prevoz: Autobus  za 30 učesnika.
Maršruta: Novi Sad - Beograd - Rudnik - Topola - Beograd- Novi Sad
Povratak: 05.11.2017 u večernjim satima.
Smeštaj i  ishrana : Jedno noćenje u planinarskom domu "Ratko Kuruzović" na Rudniku. Sobe su višekrevetne sa posteljinom i grejanjem.
Ručak u subotu po dolasku sa planinarenja i doručak u nedelju ujutru. Ostalo iz ranca.
Neophodna
oprema:
Planinarska primerena vremenskim uslovima.Obavezno poneti planinarsku knjižicu sa markicom za tekuću godinu kao i ličnu kartu.
Cena: 1700 dinara.
U cenu su uračunati prevoz, jedno noćenje ručak i doručak. Ručak i doručak pripremaju planinari u planinarskom domu.
U cenu nije uračunata ulaznica za posetu Oplencu.
Program: SUBOTA:
Dolazak na Rudnik do 10 sati.Priprema i odlazak na kružnu planinarsku turu sa usponom na najviši vrh Šumadije Veliki Šturac 1132 m n.v. (Cvijićev vrh) i Mali Šturac 1058 m n.v.. Povratak u dom u ranim večernjim satima. Ručak i druženje.

NEDELJA:
Posle zajedničkog doručka, pakovanje odlazak i uspon na vrh Ostrvica. Polazak do Topole i Oplenca.Obilazak kompleksa sa stručnim  vodičem.
Po završetku obilaska Oplenca povratak za Novi Sad
Vodiči : Tomić Dušan 064/217-07-06 i Marković Milan 064/842-30-54 
Prijave i uplate: Na sastancima društva sredom u 19.00 popunjavanjem prijave kod vodiča i uplatom  od  1700,00 dinara.

 Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost!

PRIDRUŽITE NAM SE !!!
Planinarsko društvo NAFTAŠ

Rudnik i Ostrvicu smo posetili 2013. godine, izvestaj mozete pogledati ovde.

Rudnik

Rudnik je varošica na istoimenoj planini koja je na 100 km južno od Beograda, u zapadnom delu Šumadije. Ima veoma povoljan turističko-geografski položaj. Dominantan položaj ima masiv Rudnik, sa devet vrhova iznad 1.000 metara nadmorske visine, a najviši je Cvijićev vrh (1132 m).

Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Prednosti Rudnika su blizina istorijskih mesta, prijatna klima, čist vazduh, domaći specijaliteti i mnoštvo staza za šetnju. Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju.

Na planini su tragovi starog Rima,Vizantije, srpske srednjovekovne države i turskih vremena. Rudnik je poznat po brojnim utvrđenjima, manastirima, crkvama, ostacima većeg broja rudarskih kopova i nalazišta iz XII veka.

Rudnik je u davnim vremenima bio sedište žive rudarske delatnosti. Pre dolaska Rimljana ove krajeve su naseljavali Iliri, a potom Kelti. Prema brojnim i bogatim tragovima materijalne kulture može se zaključiti da je na Rudniku bilo veliko rimsko naselje. Za Rudnik, znameniti rudarski centar, borili su se u srednjem veku srpski vladari i bogati feudalci. Krajem XIII veka, Rudnik je pripao kralju Dragutinu i time je slovenski živalj ovog kraja ušao u sastav srpske države. Za vreme njegove vladavine, Rudnik postaje druga kovnica srpskog novca u Srbiji. Dinar kralja Dragutina je prvi srpski dinar sa čiriličnim natpisom. U XIV veku ovde su svoje kolonije imali Dubrovčani i Sasi. Poseban značaj Rudnik dobija posle 1441. godine kada su Turci zauzeli Novo Brdo. Despot Đurađ Branković imao je na Rudniku kovnicu novca i letnjikovac. Rudarenje nije bilo jedini izvor prihoda stanovništva. Rudnik je bio naselje sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, kosmopolitski grad odakle se širio kulturni uticaj na čitavu Srbiju.

Znamenitosti Rudnika su brojne. Navešćemo neke koje ne treba propustiti.

Ostrvica je oštra vulkanska kupa, strmih strana udaljena 6 km od Rudnika. Zbog nepristupačnosti terena predstavlja izazov za planinare. Na vrhu Ostrvice nalaze se ostaci srednjevekovnog grada.


Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave na Rudniku. Prvi put se pominju u XIV veku.
Misa – ostaci neistražene bogomolje na Rudniku za koju se ne zna kada je tačno sagrađena.
Spomenik Arseniju Lomi je podignut na mestu gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.
Crkva Svetog Đorđa je prva crkva na Rudniku, sagrađena nakon 1453. godine, kada su Turci porušili sve crkve.

Oplenac - Crkva Svetog Đorđa

 

Planinarska kuća Ratko Kuruzović

Dom na Rudniku nalazi se na divnom mestu iznad gradića Rudnik na samom rubu šume. Nalazi se na evropskom planinarskom putu koji spaja Gibraltar i Krit. Ima 28 ležaja, a pored toga u pomoćnoj zgradi ima mesta za 12 plainara koji bi spavali na dušecima. Takođe postoji mogućnost za postavljanje šatora. Dom poseduje i tri kupatila. Prijatan ambijent, predivan pogled na okolinu, okolina koja omogućava atraktivne izlete. Pravi raj za sve planinare.


JSN Epic template designed by JoomlaShine.com